Standard and Poor’s snizio kreditni rejting Crnoj Gori

Dodajte komentar

Kreditna rejting agencija Standard and Poor’s objavila je novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je snižena ranija ocjena kreditnog rejtinga sa “BB-“ na “B+“. Takođe, Crnoj Gori je potvrđen stabilan outlook, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.

“Smanjenje rejtinga odražava stav Agencije da se država suočava sa rastućim fiskalnim rizicima, uzrokovanim povećanjem državnog duga za potrebe izgradnje auto-puta. Zaduženje koje je uslovio projekat autoputa, po mišljenju analitičara S&P, povećava osjetljivost crnogorske ekonomije i finansija na eksterne šokove i ograničava prostor za prilagođavanje, posebno kada se ima u vidu činjenica da Crnu Goru karakteriše odsustvo emisione funkcije i pasivna monetarna politika“, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Sa druge strane, u Izvještaju je prepoznat i pohvaljen napredak Crne Gore u procesu konsolidacije javnih finansija proteklih godina, koja je, ukoliko se izuzmu troškovi za autoput, rezultirala niskim nivoom deficita.

Prema prognozama analitičara S&B, Crna Gora će u periodu do 2017. godine rasti po prosječnoj stopi od tri odsto.

Tome će, kako navode u Ministarstvu finansija, dijelom doprinijeti i određeni pozitivni aspekti izgradnje autoputa, prvenstveno angažovanje domaće građevinske operative.

Podsjećajući na činjenicu da je Crna Gora u posljednjem Doing Bussines izvještaju o lakoći poslovanja napredovala za šest mjesta, analitičari S&P su saglasni u ocjeni da je naša zemlja atraktivna za ulaganja, dok bi dalje investicije, posebno u oblasti turizma, energetike, poljoprivrede, ubrzale ekonomski rast u narednom periodu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *