Kineze ne zanima zlato, cijena pada

Dodajte komentar

Globalna potražnja za zlatom u trećem je tromjesečju pala na najniži nivo u gotovo pet godina, čemu je posebno doprinio pad kineske potražnje za trećinu, objavilo je u četvrtak Svjetsko vijeće za zlato (WGC), ističući kako je Indija istisnula Kinu, ponovo zauzevši poziciju najvećeg svjetskog potrošača tog plemenitog metala.

Ukupna potražnja za zlatom u navedenom je razdoblju smanjena za dva posto, na 929 tona, što je njen najniži nivo od četvrtog tromjesečja 2009., pokazali su najnoviji podaci.

U Kini, prošlogodišnjem najvećem svjetskom potrošaču u svijetu, potrošnja na nakit smanjena je za 39 posto, a zabilježen je i 30-postotni pad ulaganja u zlatne šipke i kovanice. Ukupna potražnja pala je tako za 37 posto.

Indija je, pak, ponovo zauzela mjesto najvećeg svjetskog potrošača zlata, kupivši u proteklom tromjesečju 225,1 tonu zlatnog nakita, novca i poluga. U Kini su te kupovine istovremeno iznosile 182,7 tona.
U Indiji, kojoj je Kina 2011. godine preotela status vodećeg kupca u svijetu, u trećem je kvartalu potražnja za zlatnim nakitom porasla čak 60 posto.
“Naše prognoze za cijelu godinu ostaju nepromijenjene i za Kinu i za Indiju. Očekujemo da će potražnja u obje zemlje biti između 850 i 950 tona. Te dvije zemlje ostaju vrlo pozitivni stubovi potražnje za zlatom”, kazao je Alistair Hewitt, glavni analitičar u Svjetskom vijeću za zlato.
Potražnja za zlatom snažno je rasla tokom finansijske krize koja je izbila 2008. nakon propasti investicijske banke Lehman Brothers jer su ulagači kupovali zlato kako bi diverzifikovali svoje portfelje i pokušali sačuvati vrijednost svojih ulaganja.
Potražnja je bila na vrhuncu u 2011., dosegnuvši 4.702 tona, nakon čega je padala, skliznuvši na 4.080 tona u prošloj godini. Lani su cijene potonule za 28 posto, a u 2014. oslabile za daljnjih 3,3 posto. U ovoj godini WGC očekuje stabilizaciju potražnje za zlatom.
“Očekujemo da će potražnja za zlatom ostati više-manje na prošlogodišnjim razinama, u rasponu od 4.000 do 4.100 tona”, kazao je Hewitt.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *