Ostaje li krizni porez i u 2015. godini?

Dodajte komentar

Da li će u 2015. biti nastavljena naplata kriznog poreza od 3% na sve bruto plate veće od 400 eura, kojeg je Vlada uvela krajem 2012. godine najavljujući tako dodatno stezanje kaiša iz Ministarstva finansija  juče nijesu odgovorili.

Na konkretno pitanje koje su ključne promjene predviđene novom fiskalnom politikom i da li će krizni porez u narednoj godini biti ukinut ili možda smanjen, iz Ministarstva su odgovorili parafrazirajući izjavu ministra finansija dr Radoja Zugića koju je dao u ponedjeljak novinarima nakon što je Vlada usvojila budžet za narednu godinu, prenosi Pobjeda.

– Kako je ministar finansija najavio u uvodniku Biltena, kao i na posljednje dvije konferencije za štampu, Ministarstvo na čijem je čelu priprema dokument koji će sadržati predloge za određene reforme u segmentu fiskalne politike, koje će usloviti brži ekonomski rast, uz značajne pozitivne implikacije na konkurentnost privrede. Namjera je da se novom fiskalnom politikom pronađe odgovarajući balans između potrebe rasterećenja privrede i kreiranja veće održivosti javnih finansija. Kroz ovaj dokument će biti tretirano i pitanje „kriznog“ poreza navode u odgovoru iz Ministarstva.

Oni su pojasnili da „u skladu sa redovnom procedurom, dokument će nakon finalizacije biti upućen Vladi na razmatranje i usvajanje, nakon čega će se stvoriti uslovi za javno prezentovanje predloženih rješenja“.

Ministar Zugić je dan ranije, u ponedjeljak, u izjavi nakon sjednice Vlade, bio konkretniji od svojih saradnika, jer je kazao da je Ministarstvo pripremilo fiskalnu politiku i najavio da će Vlada uskoro raspravljati o njoj. Zugić je takođe nakon sjednice Vlade kazao daje bilo planirano da Vlada u ponedjeljak raspravlja o novoj fiskalnoj politici, ali se od toga odustalo jer je to obiman dokument.

Ministar je tada najavio poboljšanja u dijelu kriznog poreza, ali nije precizirao o čemu se radi.

– U dijelu kriznog poreza imaćemo neka poboljšanja jer moramo smanjivati terete na privredu, jer krhka privreda ne trpi visok stepen oporezivanja.

Ali, moramo sačuvati održivost javnih finansija. U tom balansu nadam se da ćemo naći pravu mjeru. Zelimo da mo-

difikujemo neke najvažnije elemente fiskalne politike, ali nikako da ugrozimo dinamiku ekonomskog rasta i kunkurentnost ekonomije kazao je Zugić i objasnio da su to polazne osnove i da vjeruje da će naći prostora da učine održivijim naše javne finansije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *