Milijarder koji želi da pokloni sve

Dodajte komentar

Milijarder iz SAD Džon Hantsmen stariji zakleo se da će do smrti pokloniti sve što ima, a dosad je u razne svrhe dao oko 80% svog novca, čak 2 milijarde dolara.

Hantsmen (77) izgradio je imperiju u hemijskoj industriji i proizvodnji proizvoda od različitih vrsta plastike, a godinama je jedan od snabdjevača Mekdonaldsa.

Ipak, čovjek čiji je sin bio u predsjedničkoj trci 2012. godine, najviše pažnje posvećuje borbi protiv raka, pa je novac uglavnom dao Institutu za rak Univerziteta u Juti, koji nosi njegovo ime.

Institut se bavi genetskim istraživanjima raka kod djece i odraslih i jedan je od najvećih te vrste na svijetu. Hantsmen, kome je četiri puta otkriven rak, kaže da je uvjeren da će taj institut pronaći lijek.

“Svake godine pola miliona Amerikanaca umre od raka, svaki drugi muškarac ima rak, svaka treća žena… Naćićemo lijek”, rekao je on za “Jahu fajnens”.

Istraživanje svake godine košta 120 miliona dolara, a Hantsmen osim toga daje novac u humanitarne svrhe.

“Volim da poklanjam novac. Doduše, ne znam da li se to baš dopada mojoj djeci i unucima”, rekao je on.

On vidi privatno finansiranje medicinskih istraživanja kao neophodnost modernog doba, jer posljednjih godina u SAD zbog štednji sve manje državnog novca ide u te svrhe. Ipak, to nije jedini razlog.

“Pokušali smo sa javno-privatnim partnerstvima, ali je teško raditi sa svom tom birokratijom. Vjerujem da je filantropski ‘privatni sektor’ mnogo efektniji i produktivniji. Naši istraživači imaju odgovornost, prosto nisu dio jedne birokratske mašine i nisu neko za koga ljude baš briga”, kaže Hantsmen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *