Zaduženje u 2015. više od 630 miliona

Dodajte komentar

Nacrtom zakona o budžetu za 2015, koji je usvojen juče na vanrednoj sjednici Vlade, planirano je da se država tokom naredne godine zaduži 633,8 miliona eura. Najveći dio planiranog zaduženja, u iznosu od 398,1 milion eura, odnosi se na otplatu duga po osnovu euroobveznica emitovanih 2010. godine, dok će se 206 miliona eura država zadužiti radi finansiranja izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare.

Za pokriće budžetskog deficita planirano je 29,7 miliona eura. Prema riječima ministra finansija Radoja Žugića, novo zaduživanje je u funkciji pokrića ranije preuzetih obaveza, odnosno restruktiranja javnog duga i finansiranja kapitalnih projekata.

“Nadam se da ćemo, tragom politike koja je dovela do poboljšanih uslova finansiranja našeg javnog duga, nastaviti dobru praksu i dobiti niže kamatne stope i duži period povratka duga”, kazao je Žugić na konferanciji za novinare.

On je istakao da je Vlada odobrila i dvije nove garancije koje neće imati rizik pada na teret budžeta.

“Dopunili smo predlog budžeta stavkom da je na svaku garanciju neophodno obezbijediti kolateral. Jeste malo bankarski, ali je to sa aspekta sigurnosti. Jedna je garancija u vezi sa poljoprivredom, u iznosu od 50 miliona američkih dolara, dok se druga odnosi na solidarno stambenu izgradnju i teži 6,2 miliona eura”, rekao je Žugić, dodajući da su članovi Vlade uspjeli da od četvrtka dodatno racionalizuju javnu potrošnju i poboljšaju fiskalne parametre.

Kako je predviđeno, izvorni prihodi budžeta iznosiće 1,329 milijardi eura, rashodi 1,564, dok je deficit budžeta, bez izdataka za auto-put, sa prvobitnih 0,92 smanjen na 0,84 odsto. Deficit koji uključuje finansiranje auto-puta planiran je na 6,65 odsto.

Odmrzavanje penzija prioritet

Jedan od prioriteta budžeta u narednoj godini, kako je naveo Žugić, biće odmrzavanje vrijednosti penzija koje će zavisiti od indeksa rasta troškova života i povećanja zarada zaposlenih u Crnoj Gori.

“Ukoliko ovi parametri budi negativni poštovaćemo strpljenje najstarije populacije i nećemo im smanjivati penzije”, ukazao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *