MTrading: Dolar u 6 mjeseci ojačao 11%!

Dodajte komentar

Prošle nedjelje na finansijskim tržištima nastavljeni su trendovi koji prevladavaju posljednjih nekoliko mjeseci.

Na valutnom tržištu nastavljeno je jačanje američkog dolara u odnosu na sve ostale valute. U jednom trenutku kurs EUR/USD na platformama MTradinga pao je na 1.2354 što je najniži nivo od sredine 2012. godine. Od maja, kad je Evropska centralna banka otvoreno rekla da želi slabiju valutu, euro je u odnosu na američki dolar oslabio čak 11%. U istom periodu, u odnosu na britansku funtu dolar je ojačao 7%, a u odnosu na japanski jen 12%.

Jačanje dolara je bilo očekivano, budući da se zadnjih nekoliko godina ekonomska situacija u SAD-u osjetno brže popravlja nego u većini ostalih razvijenih ekonomija. To se može vidjeti i iz podataka o stanju na tržištu rada u SAD-u objavljenih u petak. Samo u septembru otvoreno je 218.000 novih radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti pala je na 5,8% što je najniži nivo još od 2008. godine.

Na temelju sve boljeg stanja na tržištu rada, američka centralna banka završila je program poticanja ekonomske aktivnosti kojeg je provodila posljednjih 6 godina i najavila skori početak zatezanja monetarne politike što gotovo uvijek dovodi do jačanja valute.

Prošle nedjelje američke akcije ponovno su dosegnule rekordno visoku razinu, a vrijednost SP500 indeksa – kojim investitori u našem regionu mogu trgovati preko sve većeg broja online brokera – porasla je na 2037,00 bodova što je 10% iznad nivoa na kojoj je bio početkom godine. Njemačke akcije zadnjih nekoliko nedjelja također su rasle te su nadoknadile gubitke s početka prošlog mjeseca. U trenutku pisanja analize vrijednost DAX-a – najtrgovanijeg indeksa u Europi – iznosi 9310 bodova, što je 2% ispod nivoa s početka godine.

S obzirom na situaciju, kakva se kretanja na finansijskim tržištima mogu očekivati u budućnosti?

Za ovu nedjelju nije najavljeno mnogo događaja koji bi mogli značajnije utjecati na kretanja na finansijskim tržištima pa nas vjerojatno očekuje relativno mirna nedjelja.

Dugoročno će dolar vjerojatno nastaviti jačati, no nakon naglog jačanja prethodnih mjeseci, moguća je kratkotrajna korekcija od nekoliko procenata. Investitori skloniji riziku mogu iskoristiti ovu situaciju za ostvarivanje kratkotrajnog profita dok oni manje skloni riziku mogu pričekati korekciju i kupiti dolar po povoljnijoj cijeni od trenutne.

Na akcijama bi također trebalo doći do korekcije budući da su u manje od mjesec dana porasle čak 11%.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (11.11.) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu i objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *