Prihodi Deutsche Telekoma porasli, dobit pala

Dodajte komentar

Deutsche Telekom (DT) saopštio je danas o porastu neto prihoda u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 15,6 milijardi eura, dok je zbog velikih ulaganja u SAD-u i Njemačkoj dobit pala.

Rast prihoda zahvaljuje se izvrsnim rezultatima na njemačkom mobilnom tržištu, rekordnom broju klijenata u SAD-u, snažnom finansijskom razvoju u Evropi i poboljšanjima u podružnici Systems Solutions, objavila je njemačka telekomunikacijska kompanija.

U kvartalnom poslovnom izvještaju ističe se i da su svi trendovi vezani za strategiju u uzlaznoj putanji, te da je po prvi put u istoriji više od 60 posto prihoda ostvareno u inostranstvu.

“Izazovi se razlikuju zavisno o regijama, ali je jasno da posvuda napredujemo. Bilo u SAD-u, Evropi ili na domaćem tržištu, ovo je bilo vrlo uspješno tromjesečje za nas”, ocijenio je Tim Höttges, predsjednik Uprave Deutsche Telekoma.

Prilagođena neto dobit iznosila je u trećem tromjesečju 800 miliona eura, što je pad za 2,8 posto na godišnjoj razini. Neusklađena dobit pala je za 13,9 posto.

Veća ulaganja u Njemačkoj i SAD-u imala su znatan uticaj na usklađenu zarada prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), pa je pala za 1,8 posto na godišnem nivou, na 4,6 milijardi eura. Umjereni pad od 1,8 posto zabilježen je u i prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u saopštenju DT-a.

Grupa je u trećem tromjesečju ponovno značajno povećala svoje kapitalne izdatke u odnosu na godinu prije, za 10,3 posto, na 2,5 milijardi eura, u što nisu uključeni troškovi za mobilni spektar.

Slobodni novčani tok smanjio se u trećem tromjesečju za 21,2 posto, na 1,1 milijardu eura, što je u skladu s očekivanjima, stoji u saopštenju.

Deutsche Telekom je potvrdio svoju prognozu za cijelu godinu o prilagođenoj EBITDA-i od oko 17,6 milijarde eura, te slobodnom novčanom toku od ukupno oko 4,2 milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *