Budžetu fali 638 miliona eura

Dodajte komentar

Ubudžetu za narednu godinu, koji će se danas naći na sjednici Vlade, nedostajuća sredstva iznose 638,6 miliona eura. Od tog iznosa na otplatu duga se odnosi 398,2 miliona eura, dok je deficit projektovan na 240,5 miliona eura.

Deficit od 240,5 miliona ili 6,78 odsto BDP-a je projektovan u slučaju početka izgradnje autoputa. Scenario bez autoputa predviđa deficit od 34,5 miliona ili 0,97 odsto BDP-a, prenosi RTCG. Deficit je lani iznosio 1,81 odsto BDP-a. Početak izgradnje autoputa se očekuje nakon što Skupština usvoji zakon o autoputu, koji je juče predat u parlamentarnu proceduru.

Budžet za 2015. godinu je projektovan na 1,96 milijardi, što je povećanje od 455 miliona u odnosu na ovu godinu. Vlada je od izvornih prihoda planirala 1,325 milijardi. Kapitalni budžet će iznositi 289 miliona, od čega se na autoput odnosi 206 miliona.

Povećanje budžeta za 2015. godinu od 455 miliona za opoziciju znači vrtoglavo srljanje u dužničko ropstvo. Poslanik Goran Tuponja (Pozitivna) smatra da je puno razloga za brigu zbog negativnih tendencija i parametara.

Iduće godine na naplatu prispijeva 480 miliona eura, a država planira da se dodatno zaduži 416 miliona eura, kako bi vraćala 200 miliona eura prispjelih dugova i izdvojila 120 miliona eura za autoput, kazao je Tuponja.

On je istakao da „te cifre lako prelaze preko usta”, ali da sa sobom nose nevjerovatne posledice.

U isto vrijeme, imamo upozorenje Evropske komisije, koja smanjuje procjene rasta BDP-a i za ovu i za narednu godinu, što treba da se uzme u obzir pri ukupnoj potrošnji. Takođe, imamo projektovane veće prihode kroz poreske obaveze, pa je pitanje koliko

je to realno, jer su to zaista veliki pomaci na strani prihoda. Ministar finansija Radoje Žugić nas umiruje izjavama da je autoput vrijedan zaduživanja, što nije potkrijepljeno činjenicama, već, onako, populistički služi da se umiri ta grozna informacija da srljamo u dužničko ropstvo, rekao je Tuponja.

Član Odbora za ekonomiju Milutin Đukanović (DF) istakao je da je najvažnije na koji način Vlada planira da isplati oko 500 miliona eura po osnovu starih kredita i ranijih zaduženja.

Da li će to dovesti do novih zaduženja, jer Crna Gora zaista planira da probije sve kriterijume što se tiče zaduženosti. Baš nas interesuje kako Vlada planira da riješi taj problem, rekao je Đukanović.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da povećanje kapitalnog budžeta za 200 miliona, na 289 miliona, ima dobre strane, ali je problematično to koliko će iznositi deficit budžeta.

Prošle godine deficit je bio 250 miliona i pokrili smo ga kreditima iz stranih i domaćih izvora. Kako će to biti naredne godine, pitanje je svih pitanja. Kad se uzmu i dodatna zaduženja za izgradu autoputa, dolazi se do cifre koja nimalo nije povoljna – rekao je Lekić.

On je rekao da o gradnji autoputa pričamo već deset godina, ali da niko još nije predstavio studiju izvodljivosti, odnosno podatak o tome koliko vozila dnevno treba da prođe autoputem, kako bi taj projekat bio kolikotoliko rentabilan.

Kredit za gradnju autoputa će ići nateret građana, jer naplata putarine neće biti dovoljna da otplati kredit zaključio je Lekić. J.V.-D.M.

Više projekata je nemoguće finansirati

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da kapitalni budžet, koji je dosad bio nedovoljan, nikada nije ni realizovan.

Naravno da će predlog Nacrta budžeta za 2015. korenspondirati sa pričom oko autoputa i budžetskim implikacijama tog projekta na budžet, od onih procjena da će biti svega 20 do 25 miliona eutra fiskalni uticaj autoputa na budžet do nekih procjena koje su mnogo pesimističnije. Rasprava na matičnom odboru i na plenumu krajem novembra će dati prave odgovore na ta pitanja kazao je Damjanović za Antenu M i dodao da CG teško može da realizuje više infrastrukturnih projekata.

Vlada će morati da objasni kako će uz najavljenju gradnju autoputa BarBoljari realizovati projekte kao što je izgradnja drugog autoputa, Jadranskojonske ceste, odnosno gasovoda i neke druge projekte, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *