Zbog slabosti potražnje, L'Oreal i Hugo Boss smanjili procjene rasta

Dodajte komentar

L'Oreal, Elizabeth Arden, Revlon i Hugo Boss samo su neki od najpoznatijih modnih proizvođača koji su posljednjih dana ili izvijestili o slabijim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo, ili smanjili procjene rasta, što je uglavnom posljedica slabljenja potražnje u Evropi.

Prodaja francuskog L'Oreala usporila je u trećem tromjesečju ove godine na najniži nivo od 2009. godine, a taj najveći svjetski proizvođač kozmetike pripisao je to slaboj prodaji proizvoda za masovno tržište, posebno u zapadnoj Evropi. Grupa je zabilježila u trećem tromjesečju usporavanje rasta prodaje na 2,3 posto, nakon 4,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca. To je sporiji rast od u odnosu na procjene analitičara od 3,6 posto.

“Došlo je do vrlo jakog usporavanja na tržištu u vrlo kratkom vremenu”, rekao je L'Orealov izvršni direktor Jean-Paul Agon, istaknuvši kao razlog slabljenje potrošnje u zapadnoj Evropi.

Agon procjenjuje da će rast na globalnom tržištu kozmetike u ovoj godini iznositi bliže 3 posto nego 3,5 posto, a sljedeće godine dostići 3 do 3,5 posto. U rujnu je Agon već srezao prognozu rasta tržišta u ovoj godini s ranijih 3,5 do 4 posto na na 3 do 3,5 posto.

To je samo jedno u nizu poslovnih izvještaja kompanija koje ukazuju na slabljenje tržišta modnih i kozmetičkih proizvoda.

U SAD-u je ovih dana kompanija Elizabeth Arden izvijestila o gubitku treće tromjesečje zaredom, uglavnom zbog svoje velike izloženosti prodaji parfema, kategorije koja je zabilježila slabu potražnju u Sjevernoj Americi. Prošle nedelje je, pak, Revlon izvjestio o padu temeljne dobiti.

Jutros je i njemačka modna kuća Hugo Boss smanjila procjene rast prodaje i dobiti u ovoj godini zbog usporavanja rastaevropskih ekonomija , a time i potražnje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *