Vrijednost lizing ugovora u Srbiji porasla 8,2 odsto

Dodajte komentar

Ukupna vrijednost lizing ugovora u Srbiji za devet mjeseci 2014. godine dostigla je 211,5 miliona eura, što je rast od 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je juče Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

U istom periodu, kako je navedeno, lizing kuće Srbije su sklopile 6,8 odsto ugovora više nego 2013 godine.

Putem lizinga su se najviše finansirala putnička vozila koja zauzimaju 37 odsto ukupnog portfolija i čija je vrijednost iznosila 77,5 miliona eura.

Poredeći sa istim periodom prošle godine, za prvih devet mjeseci 2014. kupovina novih i polovnih putničkih vozila na lizing bilježi rast od ukupno 13,3 odsto što je povećanje vrijednosti ugovora za oko devet miliona eura, navedeno je u saopštenju.

„Prema našim analizama, ovaj trend rasta biće nastavljen i u posljednjem kvartalu 2014. godine“, objasnila je Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Učešće drugog segmenta u strukturi lizinga, finansiranje komercijalnih, teretnih i ostalih vozila, u prvih devet mjeseci 2014. godine zauzelo je 34 odsto ukupnog portfolija lizing tržišta Srbije.

„Finansiranje nabavke komercijalnih i teretnih vozila na lizing tradicionalno je interesantno industrijama koje imaju veliku potrebu za transportnim sredstvima, jer su im uslovi lizinga, zbog nepostojanja zahtjeva za stavljanjem imovine pod hipoteku, manjih operativnih troškova i zadržavanja finansijske fleksibilnosti, povoljniji u odnosu na kreditno finansiranje“, istakla je Milenković.

To je, kako je dodala, rezultiralo činjenicom da su i u ovom periodu, najveći korisnici lizinga iz sektora saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, i prerađivačke industrije i građevinarstva.

Treći segment u strukturi lizinga, piše u saopštenju, finansiranje nabavke mašina i opreme, u prvih devet mjeseci 2014. godine vrijedio je 51 milion eura, odnosno 24 odsto, i prije svega je podržao mala i srednja preduzeća, dok je finansiranje nekretnina na lizing zauzelo šest odsto ukupnog portfolija lizing kompanija Srbije sa uknjiženih 12 miliona eura

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *