Gradić koji svu energiju dobija iz obnovljivih izvora

Dodajte komentar

Mali poljski grad Kisielice u kojem živi 2300 stanovnika od Evropske komisije dobio je nagradu “ManagEnergy 2014” u kategoriji samoodrživosti zbog toga što je postigao cilj na kojem bi mu mnogi mogli pozavidjeti – cijeli grad energiju dobija iz obnovljivih izvora.

Koliko je to veliko postignuće za taj mali grad najbolje pokazuje podatak da se u Poljskoj 90 posto energije dobija iz uglja. Budući da Poljska mora preći dugačak i težak put da bi se riješila ugljena, gradić Kisielice svakako je inspiracija i najbolji primjer kako bi većina sličnih gradova energetski trebala biti ustrojena.

Gradski projekt da postanu energetski nezavsni osmišljen je tako da na najbolji način iskoristi lokalne kapacitete i smanji emisiju ugljendioksida. Kisielice su okružene velikim poljoprivrednim zemljištima na kojima su smještena dva vjetroparka sa 48 vjetroturbina ukupnog kapaciteta 82 megavata.

Centralna mreža za grijanje izgrađena je pomoću donacija i poreskih prihoda, a 85 posto objekata grije kotao na biomasu kapaciteta šest megavata. Kao biomasa koristi se slama s okolnih poljoprivrednih zemljišta. Tako se slama, koja bi inače s vremenom propala, kupuje od poljoprivrednika i time se osiguravaju dodatni prihodi stanovništvu. Ljeti se višak toplotne energije koristi za zagrijavanje protočne vode. U decembru 2013. godine izgrađena je i prva elektrana na biogas koja proizvodi jedan megavat toplotne i isto toliko električne energije.

Gradske vlasti postavile su za cilj ne samo energetsku nezavisnost, nego i to da postanu nezavisni od uglja, čime su smanjili emisiju ugljen dioksida, poboljšali kvalitet vazduha i u potpunosti iskoristili kapacitete lokalne poljoprivredne proizvodnje. Da bi podstakli promjene u tom pravcu, poljoprivrednicima na čijim su zemljištima izgrađeni vjetroparkovi plaća se 5000 eura po vjetroturbini godišnje.

Sada se gradi i treći vjetropark kapaciteta 24 megavata, a Kisielice najavljuje i otvaranje tendera za nabavu fotonaponskih panela kako bi izgradili i prvu solarnu elektranu u regionu. Takođe, na svaki javni objekat će se instalirati i tri kompleta fotonaponskih panela od kojih svaki ima kapacitet od 10 kilovata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *