Najmanje 11 banaka nije prošlo stres testove

Dodajte komentar

Najmanje 11 banaka iz šest evropskih zemalja neće proći na testu financijskog zdravlja, čiji će rezultati biti objavljeni ovog vikenda, objavila je danas španska novinska agencija Efe, pozivajući se na nekoliko izvora.

Evropska centralna banka (ECB) analizirala je u proteklih godinu dana kvalitet imovine 130 banaka u eurozoni, čime je prema navodima na ECB-ovoj internet stranici obuhvaćeno približno 85 posto ukupne bankovne imovine.

Analiza je bila fokusirana na procjene vrijednosti imovine i kolaterala a njeni će rezultati biti objavljeni u nedjelju u sklopu opsežnog izvještaja koje će obuhvatiti i rezultate provjere otpornosti banaka na moguće nepovoljne uslove poslovanja.

Tu je provjeru ECB sproveo u saradnji s nadležnim regulatorima u zemljama-članicama i u koordinaciji s Evropskom agencijom za banke (EBA).

Opsežni testovi aktive trebali bi pokazati jesu li banke primjereno kapitalizovane i procjenjuju li primjereno svoju imovinu prije no što ECB 4. novembra preuzme supervizorsku ulogu bankovnog sektora u eurozoni.

Prema današnjem izvještaju španske  novinske agencije Efe, preliminarni podaci pokazuju da test neće proći tri talijanske, tri grčke i dvije austrijske banke.

U toj bi se grupi mogle po Efe naći još i jedna kiparska, te možda i jedna belgijska i jedna portugalska banka.

Španska agencija ne navodi koliko će kapitala te banke morati prikupiti, uz napomenu da bi iznosi mogli biti revidirani u posljednjem trenutku.

Potaknuti medijskim izvještajima, iz ECB-a su danas saopoštili da izvještaj još nije završen i da bankama još nisu poslati konačni rezultati. Stoga su medijski izvještaji  o rezultatima “po svojoj prirodi krajnje špekulativni”, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici ECB-a.

“Rezultati neće biti konačni dok ih u nedjelju 26. oktobra ne razmotri upravno vijeće ECB-a, nakon čega će biti objavljeni”, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *