Vjetar je najjeftinija energija

Dodajte komentar

Kopneni vjetar jeftiniji je od uglja, plina i nuklearne energije, kad u obzir uzmemo faktore kao što su kvalitet vazduha, štetnost za ljude i klimatske promjene, tvrdi analiza Evropske unije.

Prema izvještaju, megavatsat (MW/h) prikupljene električne energije za vjetroelektrane košta 105 eura, za razliku od gasa i uglja čije cijene dostižu do 164 eura, odnosno 233 eura po megavatsatu.

Nuklearna energija, kopneni vjetrovi i sunčeva energija relativno su jeftini generatori energije – cijena u prosjeku doseže 125 eura po megavatsatu.

– Ovaj izvještaj naglašava cijenu zavisnosti Evrope o fosilnim gorivima. Obnovljive izvore energije često se opisuje kao preskupe, odnosno kao one koji će najviše opteretiti poreske obveznike. Ovo izvješće prikazuje pravu cijenu uglja te objašnjava zašto je vjetar jeftiniji izvor energije koji ujedno ne šteti okolini – izjavio je Justin Wilkes, zamjenik CEO-a Evropske asocijacije za energiju vjetra (EWEA).

Izvještaj sugeriše da plan konzervativaca o ograničavanju vjetroelektrana zapravo znači ograničavanje najjeftinijeg izvora električne energije, kada se u obzir uzmu parametri kao što su zdravlje i očuvanje okoline.

– Svi bi se daljnji planovi morali voditi rezultatima ovog izvještaja – objašnjava Oliver Joy, glasnogovornik EWEA-a.

Nisu se svi složili s tumačenjem izvještajem. Objavljeni su dijelovi izvještaja koji pokazuju da je na obnovljive izvore energije u 2012. godini utrošeno 38,3 milijarde eura javnih subvencija, dok su za plin, ugalj i nuklearnu energiju utrošene 22,3 milijarde eura. U ovu računicu, međutim, kao faktori nisu uključeni troškovi narušavanja zdravlja i zagađenja okoline.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *