Rusija izdvaja 83 milijarde dolara za odbranu

Dodajte komentar

U sledećoj godini rashodi ruskog budžeta namijenjeni nacionalnoj odbrani povećaće se za 33 odsto, pa će njihov udio u budžetu dostići 21,2 odsto i iznosiće 3,287 biliona rubalja, odnosno 82,7 milijardi dolara.

Ovo slijedi iz popratnog materijala uz nacrt zakona o federalnom budžetu za razdoblje 2015-2017, koji je vlada prethodno unijela u Državnu dumu, donji dom ruskog parlamenta, prenosi list Kommersant.

Kako je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije izjavio na forumu “Rusija zove”, od tih sredstava oko 3 biliona rubalja (75,5 milijardi dolara) biće usmjereno na modernizaciju vojno-industrijskih preduzeća, s tim što će jedan dio tih poduzeća kasnije biti pretvoren u dionička društva i privatizovan, piše Ruski vjesnik.

“Realni udio rashoda namijenjenih odbrani konstantno raste. Dok je 2011. godine za te potrebe odvajan dio budžeta jednak 2,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, do 2016. će porasti na 3,8 odsto BDP”, kaže direktor Centra za istraživanje regionalnih reformi Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS) Aleksandar Derjugin.

Poređenja radi, u SAD se na odbranu troši 4,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a u Velikoj Britaniji 2,5 odsto. U Rusiji vojni rashodi čine manje od 5 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, dakle gotovo isto koliko i u SAD, ali u apsolutnim brojevima Amerika je neprikosnoveni lider – samo u 2013. u taj sektor je uloženo oko 600 milijardi dolara, što je više od desetogodišnjeg uloga u ruski program vojne modernizacije.

Prema tome, može se reći da Rusija ostaje u okvirima svjetskih tendencija, kaže Anton Soroko, analitičar investicijskog holdinga Finamore.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *