Evropski petogodišnjaci uče programiranje

Dodajte komentar

Savladavanje osnova računarskog programiranja postaje obvezno u osnovnim školama u nekim državama članicama EU-a kako bi se mladi što prije počeli pripremati za zahtjevno tržište rada u budućnosti, prenose evropski mediji. Neke njemačke savezne pokrajine uvele su programiranje u srednje škole, a to razmatra i Danska. Neke škole u Estoniji pak podučavaju programiranje čak šestogodišnjacima.

Britanske škole počele su također prije mjesec dana podučavati programiranje. Za djecu u dobi od pet godina i stariju, programiranje je dio novog nacionalog kurikuluma za računarstvo koji se uvodi ovo polugodište.

Srednje škole u Velikoj Britaniji već su to dobrim dijelom primijenile, no u osnovnim je to “revolucionarno”. Djeca u dobi od pet do sedam godina moraju naučiti što su algoritmi i kako se koriste. Naučiće i kako kreirati jednostavne programe te kako se logičkim razmišljanjem može predvidjeti ponašanje programa.

Kurikulum je fleksibilan i škole imaju veliku slobodu izbora u kreiranju lekcija. Grupa evropskih i američkih tehnoloških kompanija, uključujući Microsoft, Facebook i Rovio, poslala je u utorak otvoreno pismo evropskim ministrima obrazovanja pozivajući ih da poboljšaju računarsko obrazovanje u školama. EU je već podržao uvođenje programiranja u škole.

Povjerenica za digitalni razvoj Neelie Kroes i povjerenica za mlade i obrazovanje Androulla Vasiliou pozvale su ovog ljeta u pismu europske ministre obrazovanja da svoj djeci osiguraju priliku da u školi razvijaju osnovne vještine računalnog programiranja, posebice imajući u vidu veliku nezaposlenost među mladima.

Evropska unija obilježava od 11. do 17. listopada Europski tjedan programiranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *