Potpisivanje ugovora o auto putu za deset dana

Dodajte komentar

Međudržavni ugovor o finansiranju izgradnje prve dionice auto-puta Bar-Boljare biće potpisan najkasnije za deset dana, saznaju Dnevne novine.

Predstavnici Ministarstva finansija potpisaće u narednih deset dana sa kolegama iz Kine međudržavni ugovor o finansiranju izgradnje prve dionice auto-puta Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Uslovi za potpisivanje ugovora stvoreni su nakon što je kineska Exim banka prije deset dana odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona eura, koji je potom upućen zvaničnom Pekingu na razmatranje jer je riječ o kreditu sa povoljnijim finansijskim uslovima.

Nakon potpisivanja, ugovor će biti proslijeđen na ratifikaciju u Skupštinu, a očekuje se da ga parlamentarci podrže i omoguće dugoočekivanu izgradnju auto-puta.

Pitanje izgradnje auto-puta obuhvaćeno je i aneksom sporazuma za formiranje lokalne vlasti u Podgorici iz među Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović nedavno je kazao da je uvjeren da će ugovor proći parlamentarnu raspravu, te da će se sva procedura završiti u roku od mjesec i po.

“Vjerujem u siguran prolaz sve ove priče kroz parlament Crne Gore i nakon toga su stvoreni uslovi početak reali-zacije projekta. Početak radova očekuje do kraja godine rekao je Brajović. Ukupan iznos za izgradnju najteže dionice od Smokovca do Ma-teševa, na kojoj je potrebno probiti priličan broj tunela i koja bi mogla da traje četiri godine, iznosi 809 miliona eura. Od toga će 85 odsto biti obezbijeđeno kreditom Exim banke, dok je učešće države Crne Gore 15 odsto, odnosno 122 miliona eura.

Kreditna rejting agencija “Standard and Poor's” nedavno je, u izvještaju za Crnu Goru, prepoznala gradnju autoputa kao fiskalni rizik, koji može imati implikacije na državni dug i eksterne indikatore.

Na realizaciju najvećeg infrastrukturnog projekta u državi čeka se još od 2009. godine kada je ovaj posao ozvaničen svečanim presijecanjem vrpce u selu Gornje Mrke, udalj enom dvadesetak kilometara od Podgorice, od kada su broj ni funkcioneri davali različite podatke o početku izgradnje auto-puta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *