Vrdoljak: U narednih 10 dana dajemo saglasnost za postavljanje kabla

Dodajte komentar

Hrvatska će u narednih deset dana dati saglasnot za izgradnju podmorskog kabla između Hrvatske i Italije, najavio je za Prvu TV ministar ekonomije Hrvatske Ivan Vrdoljak.

Saglasnost se, objašnjava Vrodoljak, ne odnosi na postojeći pravac, već na alternativni, koji je početkom mjeseca predložila italijanska kompanija Terna, koja kabl gradi sa Crnogorski­m elektroprensnim sistemom.

Italijanska kompanija Terna poslala je Hrvatskoj novi prijedlog trase za dio koji će proći kroz njenu teritoriju i koji im je, prema riječima ministra ekonomije te zemlje, ­prihvatljiv.

“Ja sam donio čak tekst ovdje. Sa ministrom smo čak i pročitali. Pitao sam ga je li ti to odgovora? Znači za sedam do deset dana ćemo mi iz Ministarstrva ekonomije poslati saglasnost koja je falila i to je to”, kazao je Vrdoljak.

On objašnjava da Hrvatska nema ništa ni protiv prvobitne trase, ali kaže da se to kosi sa njihovim interesima za istraživanje nafte i gasa.

“Ne pada mi na pamet, ni meni ni bilo kome u Hrvatskoj da stopiramo bilo koji pametni projekat naših susjeda. Želimo da nađemo najbolje rješenje, a ne kasnije, ako se nešto zakomplikuje, da stopiramo i da plaćamo zbog brzopletosti”, naglasio je Vrdoljak.

Dobijanjam ove saglasnosti ispunjeni su svi uslovi za početak izgradnje energetskog kabla, kojeg su 2010. godine dogovorili predstavnici italijanske Terne, crnogorske Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Radovi bi trebalo da počnu do kraja godine, a planirano je da kabl bude stavljen u funkciju do 2017.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *