Vanjski dug zemalja bivše SFRJ pet puta veći nego pred raspad zemlje

Dodajte komentar

Države nastale nakon raspada Jugoslavije danas imaju vanjski dug veći od 130 milijardi eura (180 milijardi dolara) dok je prije rata, odnosno 1991. godine, dug Jugoslavije iznosio 11 milijardi eura (15,6 milijardi dolara).

Ekonomski stručnjaci u BiH naglašavaju da to ne oslikava pravo stanje jer vrijednost američkog dolara danas nije ista kao prije 25 godina. Ali slažu se da je javni dug zemalja bivše Jugoslavije danas više od pet puta veći nego što je bio pred raspad zemlje, piše portal Indikator.ba.

Takođe, ekonomisti upozoravaju da je ukupan iznos BDP-a svih šest novih država, odnosno Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, realno prilično isti ili nešto manji nego što je to bio 1991. godine.

“Sve te zemlje su u dužničkom ropstvu. Mi nemamo nikakve šanse da se izvučemo i servisiramo svoj javni dug. Nema ekonomske politike i koncepta koji će poslužiti da se barem malo otrgnemo od propasti. U posljednjih sedam godina rast BDP-a u BiH iznosio je svega sedam umjesto 70 posto”, kazao je za portal Indikator, Izudin Kešetović, profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Vanjski dug bivše Jugoslavije od oko 11 milijardi eura raspoređen je tako da je Srbija naslijedila 36,5 posto ili oko četiri milijarde eura, Hrvatska je preuzela 28,5 posto ili oko tri milijarde eura, zatim Slovenija oko 16,4 posto ili 1,8 milijardi eura, dok je BiH imala obavezu vratiti milijardu i pol eura ili 13,2 posto. Najmanje duga preuzela je Makedonija, svega 621 milion eura.

Uvjerljivo najzaduženija zemlja bivše Jugoslavije je Hrvatska, čiji vanjski dug iznosi 54 milijarde eura. Slijedi Slovenija s 42 milijarde eura, Srbija s 26 milijardi eura, Makedonija sa 5,5 milijardi eura, a na začelju liste su Bosna i Hercegovina sa 3,9 milijardi eura i Crna Gora sa 1,6 milijardi eura.

Takođe, iz informacija o kretanju duga zemalja bivše Jugoslavije vidljivo je da je vanjski dug svih šest država u posljednjih pet godina zabilježio veliki rast, a samo kada je u pitanju BiH, vanjski dug u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu povećan je za čak 250 miliona konvertibilnih maraka. U odnosu na 2007. dug je povećan za 3,5 milijarde maraka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *