Najveći šoping centar na svijetu prostiraće se na 14 miliona m2

Dodajte komentar

Nakon kolapsa 2009. godine, tržište nekretnina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se stabilizuje. Sajam Cityscape prilika je da se predstave novi projekti, a jedan od njih je Mall of the World, najveći šoping centar na svijetu, koji će se prostirati na 14 miliona kvadratnih metara.

Mall of the World neće biti samo to, jer Dubai Holding gradi grad pod staklenom kupolom, u kojem će klima biti kontrolisana. Investitori obećavaju grad iz kojeg turisti neće morati da izlaze nedjeljama.

Projekat vrijedan sedam milijardi dolara biće realizovan u narednih 10 godina, a osim prodavnica, posjetiocima će se ponuditi pozorišta, kina, restorani, hoteli i promenada duga sedam kilometara.

Ništa nije nemoguće

“Cijela ideja je da dolaze porodice, provedu nekoliko nedjelja i iskuse jednu sasvim novu zabavu. Roditelji mogu ići u dio za wellness, djeca se mogu igrati u tematskim parkovima i svi oni, naravno, mogu koristiti ostale usluge koje nudimo”, rekao je potpredsjednik Dubai Holdinga Khalfan Belhoul.

Šoping centar svijeta samo je jedan od ambicioznih projekata prikazanih na izložbi Cityscape.

Veličina ovih projekata mogla bi djelovati preambiciozno. Ipak, s rastućim brojem stanovinika i godišnjom potrebom za 15.000 novih stanova, graditelji u Dubaiju kažu da ništa nije nemoguće.

Nakon sloma tržišta nekretnina u tom emiratu, čini se da se Dubai vraća na graditeljsku mapu.

“Danas su Ujedinjeni Arapski Emirati ponovo najveće graditeljsko tržište u regionu. Ponovo su pretekli Saudijsku Arabiju. Ukupno, u ovoj godini odobreno je projekata u vrijednosti 30 milijardi dolara i većina se nalazi u Dubaiju. U narednih pet godina gledaćemo samo rast tržišta nekretnina”, izjavio je Ed James, prestavnik Middle East Economic Digest.

Za četiri godine, prašnjavi komad zemlje biće zeleno luksuzno naselje Akoja, u čijem će se centru nalaziti golf-teren, okružen parkovima, radnjama i luksuznim vilama i kućama.

Planirana je izgradnja ukupno 104 vile s pogledom na teren.

Cijene opet rastu

“Broj stanovnika raste. Očekujemo da se njihov broj poveća za 50 posto do 2020. godine. Ekonomija Emirata raste pet posto godišnje. Očekujemo i rast broja turista. A cvjeta nam i biznis. Ako tome dodamo utočište koje pružamo u Dubaiju, nema sumnje da će tržište nekretnina rasti”, kaže Ziad Al-Chaar, predstavnik Damac Propertiesa.

Nestabilnost na Bliskom istoku mnoge investitore i njihov novac odvela je u sigurnija područija. S obzirom na to da potražnja nije padala, a gradnja nije mogla pratiti zahtjeve kupaca, cijene nekretnina u posljednje dvije godine skočile su za 56 posto.

Cijene su se u međuvremenu smirile i sada rastu na predvidivom godišnjem nivou od jedan posto.

“Prošli smo kroz period kada je tržište raslo neodrživo brzo. Sada se vraćamo u period stabilnosti. I to je dobro za tržište nekretnina. Imamo povjerenje investitora i izvođača radova. Ponovo se gradi. Ali, cijene, uprkos tome, neće rasti kao što su rasle prošlih godina”, mišljenja je Craig Plumb, zaposlenik firme Jones Land Lasalle.

Stručnjaci za nekretnine kažu da je situacija u Emiratima mnogo stabilnija nego 2008. i 2009. godine.

Zabavni park Dubailand, nedovršen i napušten, podsjetnik je na ono što se desilo prije pet godina i opomena šta bi se moglo ponoviti.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *