Stiže libijska nafta, cijene mješovite

Dodajte komentar

Cijene nafte su danas bile mešovite, nakon vraćanja libijske nafte na ionako dobro snabdjeveno globalno tržište i uoči najnovijeg izvještaja o zalihama nafte u SAD.

Barel američke “lake” nafte (WTI) za isporuku u novembru poskupio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 18 centi na 91,74 dolara.

Barel sjevernomorske nafte tipa “brent” za novembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 96,79 dolara, odnosno šest centi manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, javlja Frans pres.

Cijene su ove nedelje skočile nakon dobrih vijesti iz kineskog prerađivačkog sektora i informacije da sa su SAD počele vazdušne udare na položaje džihadista u Siriji, koja je veliki proizvođač nafte.

Banka Junajted oversiz iz Singapura navodi da je nastavak proizvodnje nafte na najvećem libijskom naftnom polju doprinio zabrinutosti oko prevelike ponude na globalnom tržištu. Proizvodnja na polju Šarara, sa kapacitetom od 340.000 barela dnevno, prekinuta je prošle nedelje zbog oružanih sukoba u blizini izvoznih terminala i rafinerije.

Portparol libijske vlade je ovog mjeseca poručio da Libija očekuje da će do kraja godine proizvodnja dostići 1,5 miliona barela dnevno u odnosu na sadašnjih 700.000 barela.

Trgovci takođe iščekuju izvještaj o američkim zalihama nafte za nedelju dana zaključno sa 19. septembrom. Očekuje se da su zalihe uvećane za 500.000 barela.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *