Vlada pozajmila EPCG-u 3,66 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorska Vlada je sa 3,66 miliona eura Elektroprivredi Crne Gore finansirala nabavku energetske opreme za rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja TE Pljevlja.

Taj dug će EPCG regulisati prema Ministarstvu finansija kroz izmirenje međusobnih obaveza koje su nastale između te kompanije i Vlade najkasnije do kraja 2014. godine. Izmirenje obaveza ugovorne strane će definisati usaglašenim specifikacijama.

To se navodi u informaciji o regulisanju međusobnih obaveza između EPCG i Ministarstva finansija koju je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, prenosi Dan.

EPCG će obaveze uplaćivati na račun državnog trezora, dok će resorno ministarstvo svoje obaveze uplaćivati na račun kompanije koji je otvoren u Prvoj banci, ali se u ugovoru ne navodi da li postoje potraživanja i o kom se eventualno iznosu radi.

Nabavka roba i usluga iz Ruske federacije plaćena je 3,66 miliona eura, odnsono 5,2 miliona dolara, na teret klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema Crnoj Gori, a on prema sporazumu koji je Vlada zaključila sa Ruskom Federacijom u aprilu 2007. iznosi 18 milona dolara. Klirinški poslovi odnose se na prebijanje potraživanja između država.

Zakučcima Vlade iz decembra 2006. godine za nabavku mašina i opreme za EPCG Vlada je prvobitno opredijelila 2,5 miliona dolara, a zatim je u februaru 2009. donijela zaključak kojim je predviđeno da sredstva koja su namijenjena za projekat regionalnog vodosnabdijevanja u iznosu od četiri miliona dolara opredijeli za EPCG.

Vlada je u septembru 2009,. prihvatila ugovor između EPCG i firme OAO Silovie mašini ZTL, LMZ, Elektrosila, Energomašeneksport iz Sankt Petersburga u iznosu od osam miliona eura.

Taj ugovor je EPCG zaključila u avgustu 2009. godine, a njime se ruska komapnija obavezala da isporuči komplet elemenata i komponenti za modernizaciju parne turbine K-210-130-3 TE Pljevlja, kao i da obezbijedi rad stručnjaka za remont, montažu, podešavanje i ispitivanje isporučene opreme. Da je završena ugradnja opreme EPCG obavijestila je Centralnu banku 15. januara 2010. godine, a nakon saglasnosti koju je dalo Ministarstvo finansija, CBCG je 18. januara iste godine dala saglasnost Vnesekonombanci da izvrši plaćanje ruskoj kompaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *