Slovenci prodali Aerodrom Ljubljana za 234 miliona eura

Dodajte komentar

Njemački Fraport, koji upravlja aerodromima u Frankfurtu i još 12 gradova, kupio je Aerodrom Ljubljana, za koji će platiti ukupno 234 miliona eura, pišu slovenački mediji.

Ljubljanski aerodrom lani je stavljen na popis poduzeća u većinskom državnom vlasništvu koja će se privatizovati. Vjeruje se da je Fraport zainteresovan za jačanje u prvom redu teretnog saobraćaja na aerodromu Brnik, a sve do zadnjeg trenutka u igri za njegovu kupovinu bio je i francuski Vinci.

Slovenački državni holding (SDH), agencija koja upravlja portfeljem državne imovine, najavila je za poslije podne konferenciju za novinare te potpisivanje i objavu detalja ugovora s njemačkom kompanijom. U prodajnom postupku bilo je 75,5 posto dionica Aerodroma Ljubljana u vlasništvu države i nekih fondova.

Aerodrom Ljubljana po vrijednosti je najvrednija kompanija u vlasništvu države s izuzetkom Telekoma Slovenije, koji se takođe prodaje u sklopu privatizacije, ali je postupak trenutno obustavljen do početka djelovanja nove vlade Mire Cerara

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *