Nezavisna Škotska slabi funtu

Dodajte komentar

Kako ishod istorijskog referenduma o škotskoj nezavisnosti postaje sve neizvjesniji, finansijska tržišta sve su nervoznija.

Posljednja istraživanja javnog mnijenja s početka septembra pokazala su da se razlika između protivnika i zagovornika nezavisnosti opasno smanjila. Dok su početkom godine protivnici nezavisnosti bili u značajnoj prednosti, najnovije ankete pokazuju da bi na referendumu svega 53 posto glasača zaokružilo “protiv”, a njih 47 posto “za”. Gledano po starosnoj strukturi, najviši porast simpatizera nezavisne Škotske od 10 posto zabilježen je u grupi glasača starih između 25 i 39 godina.

Naime, upravo bi ta grupa, prema kampanji zagovornika nezavisnosti, trebalo najviše da profitira od nezavisnosti.Kako bilo, po objavi rezultata ankete funta je oslabila 0,6 posto, a investitori su počeli ubrzano kupovati opcije kako bi se zaštitili od eventualnog pada vrijednosti britanske valute. Analitičari smatraju kako će funta oštro potonuti ako se 18. septembra izglasa nezavisnost. Tada bi u pitanje došlo finansiranje britanskog deficita jer bi nestali prihodi od škotske nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *