Britanski zavod za statistiku uvrstio prostituciju i trgovinu drogom u obračun BDP-a

Dodajte komentar

Recesija u Britaniji bila je blaža nego što se mislilo, no medije je više od tog podatka tamošnje kancelarije za statistiku zaintrigiralo pitanje kako se u novoj metodologiji izračunavanja bruto domaćeg proizvoda mjeri doprinos prostitucije i trgovanja drogama.

Kako bi se dobila cjelovitija slika vrijednosti proizvodnje, odnosno potrošnje u BDP-u, članice Evropske unije dužne su promijeniti metodologiju izračuna BDP-a prema Evropskom sistemu nacionalnih i regionalnih računa (ESA 2010), koja, među ostalim, obuhvata dio nelegalnih djelatnosti, kao što su prostitucija, trgovanje drogama, te nelegalna proizvodnja i trgovina alkohola i duhana.

Britanski Office for National Statistics (ONS) objavio je u srijedu da je, prema novoj metodologiji izračuna, tamošnji BDP od prvog tromjesečja 2008. do drugog kvartala 2009. godine pao 6 posto, a ne 7,2 posto, koliko su pokazivali podaci izračunati dosadašnjom metodologijom.

No, medije je više zainteresiralo pitanje kako ONS izračunava ‘potrošnju domaćinstava’ na prostituciju i uživanje droga, s obzirom da se radi o nelegalnim djelatnostima, pa je upitna vjerodostojnost takvih podataka.

ONS je priznao da postoji ‘značajno ograničenje’ u pristupu podacima nužnim za takve procjene, pa one zavise o određenom ‘broju pretpostavki’.

O načinu izračuna pišu novinari The Independenta, pa navode da je ONS od policije dobio podatke o broju prostitutki na londonskim ulicama. Na osnovu toga izračunao je njihov broj po glavi stanovnika u glavnom britanskom gradu, a potom te podatke primijenio na nacionalni nivo.

Zatim je, koristeći naučne studije i procjenu da je u Britaniji oko 60.870 prostitutki, izračunao prosječan broj klijenata svake prostitutke godišnje, broj radnih sedmica, cijenu po klijentu, troškove svake prostitutke… I, tako je dobio bruto vrijednost sektora prostitucije.

Na osnovu tih podataka, ONS procjenjuje da je vrijednost prostitucije u 2009. godini u Britaniji iznosila 5,3 milijarde funta.

Na sličan je način, uzimajući podatke o broju narkomana i procjeni njihove potrošnje na drogu, ONS procijenio da je vrijednost trgovanja drogama u 2009. iznosila 4,4 milijarde funta.

Ukupno su te dvije nelegalne djelatnosti u BDP učestvovale s 9,7 milijardi funta, što nije mala brojka, ali je zanemariva u odnosu na ukupnu vrijednost britanske ekonomije jer čini svega 0,6 posto BDP-a.

O detaljima novog izračuna BDP-a u Hrvatskoj – iduće sedmice

I statistički uredi drugih članica EU-a idućih će sedmica i mjeseci objaviti izvještaje o BDP-u po novoj metodologiji. Državni zavod za statistiku najavio je da će procjene hrvatskog BDP-a od prvog tromjesečja 2000. do drugog tromjesečja 2014. po novoj ESA 2010 metodologiji prezentirati na konferenciji za štampu 10. septembra. Na upit kako je DZS izračunao doprinos nelegalnih djelatnosti u BDP-u, iz statističkog zavoda odgovorili su da su koristili sličnu metodu kao u Britaniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *