Pejović nije platio ni 1,5 miliona za Preradu

Dodajte komentar

Kompanija Uniprom biznismena Veselina Pejovića do sada je dva puta tražila od stečajne uprave Prerade odlaganje potpisivanja Ugovora o kupovini imovine ove bivše KAP-ove fabrike, i time i uplate 1,5 miliona eura.

Stečajni upravnik Prerade Zoran Janković potvrdio je “Vijestima” da do petka 5. septembra čeka odgovor Uniproma u vezi sa zaključivanjem ugovora o kupovini Valjačkog stana i Livnice za trake, dvije organizacione cjeline Prerade, za koje je Uniprom početkom godine ponudio cijenu od 1,5 miliona eura.

Ova Kovačnica i Livnica Prerade funkcionalno su naslonjene na Kombinat aluminijuma i kroz dodatnu preradu aluminijuma novom vlasniku mogli bi, prema procjenama, donijeti zaradu od dodatnih 200 dolara po toni.

Ukoliko se uskoro ne pristupi potpisivanju ovog kupoprodajnog ugovora, budući da su u skladu sa odlukom o prodaji koju je donio stečajni upravnik, rokovi odavno istekli, pristupiće se oglašavanju novog tendera za prodaju ovog dijela imovine Prerade.

U stečajnoj upravi Prerade do sada su tolerisali Unipromovo kašnjenje, odnosno, odlaganje potpisivanja ugovora, najviše iz bojazni da se na ponovljenom tenderu možda niko ni ne pojavi.

Pejovićeva kompanija početkom naredne sedmice trebalo bi da uplati i 28 miliona eura za kupovinu imovine KAP-a u stečaju. Prethodno je Uniprom tražio i od stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića dvomjesečno odlaganje ispunjenja te preuzete i ugovorene obaveze.

Pejović se juče nije javio na telefon dostupan redakciji “Vijesti”, tako da nije bilo moguće provjeriti “iz prve ruke” da li će uplatiti kupoprodajnu cijenu za imovinu KAP-a i skoro pristupiti potpisivanju ugovora o kupovini dijela Prerade.

Inače, u dosadašnjem stečajnom postupku za Preradu isplaćena su sva zaostala i sudski potvrđena potraživanja bivših radnika u iznosu od oko 1,3 miliona eura, kao i obaveza prema državi nešto više od 400.000 eura.

Glavni povjerioci su, dakle, namireni, a novac koji preostane od prodaje preostale imovine Prerade biće dio stečajne mase KAP-a koji je stopostotni vlasnik ovog bivšeg prerađivačkog preduzeća.

Povjerioci Prerade su namireni su od prodaje dijela imovine tog preduzeća tivatskoj firmi Politropus Alternative u vlasništvu Ukrajinca Romana Denkovića za nešto više od dva miliona eura. On je platio 1,9 miliona eura za Fabriku prerade aluminijuma, za Fabriku felgi u Kučima 100.000 eura, a za dio Fabrike tapeta u Beranama 5.000 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *