Šulc: Crna Gora privlačna za investitore

Dodajte komentar

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Rudiger Šulc ocijenio je da se Crna Gora tokom svih ovih godina pozicionirala kao prilično privlačna poslovna destinacija i takođe, kao zemlja sa velikim investicionim potencijalom, posebno u oblasti turizma.

Šulc je u intervjuu Danu objasnio da postoje prednosti i nedostaci kada je riječ o privlačenju direktnih stranih ulaganja.

„ Prednosti su stabilnost u političkom i monetarnom smislu, neke poreske olakšice u konkretnim oblastima, kao i bogatstvo prirodnih resursa“, rekao je on.

Prema njegovim riječima oblasti u kojima ima prostora za napredak su, na primjer, administrativne procedure vezane za osnivanje kompanija, predvidivost poreske politike i zakonodavstva, kao i fleksibilnost tržišta rada.

On je istakao da je Crna Gora načelno prepoznata kao jedna od zemalja sa najkonkurentnijom poreskom politikom u Evropi.

„Stopa poreza na dobit za kompanije, koja iznosi devet odsto, umnogome doprinosi okruženju povoljnom za poslovanje. Ipak, ovo je samo jedna strana medalje, s obzirom na to da je riječ samo o jednom faktoru, kada govorimo o poreskom okruženju. Predvidivost poreske politike ostaje jedan od najvažnijih faktora za investitore u Crnoj Gori. Na primjer, prošle godine su nagla povećanja dvije najvažnije poreske stope uticala na poslovnu zajednicu, PDV je povećan sa 17 na 19 odsto i porez na dohodak na plate iznad prosjeka sa devet na 15 odsto“, naveo je Šulc.

On je dodao i da im je jasno da je Vlada morala da primijeni tzv. krizne mjere, ali kad imate neočekivane promjene u poreskoj politici, kao što su te ili slične poreze i takse na lokalnom nivou, kompanijama je teško da naprave bilo kakav plan ili valjanu poslovnu procjenu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *