Kamatašenje cvjeta na jugu Italije

Dodajte komentar

Preduzetnička udruženja u Italiji upozoravaju da privredna kriza u toj zemlji pogoduje organizovanom zločinu, budući da sve veći broj ljudi uzima zajmove od kamataša.

Zbog visoke nezaposlenosti, kamatašenje cvjeta posebno na jugu Italije, u kojemu je razgranata mreža organizovanog zločina. Posebno su ugrožene regije Kampanija i Kalabrija. Najmanje problema sa zelenaštvom javlja se na sjeveru zemlje, proizlazi iz istraživanja što ga je sprovela zanatsko udruženje CGIA.

U protekle dvije godine, ukupni iznos kredita što su ih banke dale fizičkim osobama i preduzećima u Italiji bio je manji za 100 milijardi eura u odnosu na dvogodišnji period prije toga. Krediti privatnim licima smanjeni su za 1,9 odsto, a preduzećima za 8,8 odsto. Istovremeno je porastao broj loših kredita i popeo se na rekordni nivo od 168 milijardi eura.

Zbog poreskog pritiska sve veći broj preduzetnika, najčešće manjih, traži izlaz u saradnji sa kamatašima i tako pada u njihove ruke. CGIA smatra da je broj prijava protiv kamataša premali u odnosu na stvarni broj njihovih „poslova“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *