Irska – od ekonomskog čuda do dna

Dodajte komentar

Stotine hiljada mladih ljudi emigriralo je iz Irske u potrazi za poslom poslije izbijanja svjetske ekonomske krize 2008. godine.
Zbog toga su pojedine seoske zajednice na ivici da potpuno opuste.

Prema podacima irskog Centralnog zavoda za statistiku, u posljednjih šest godina zemlju je napustilo oko 200.000 Iraca, uglavnom starih između 20 i 30 godina i često fakultetski obrazovanih.

Prošle godine je dnevno prosječno odlazilo 250 Iraca, što je najviša stopa emigracije u nekoj zemlji članici EU, navodi Bi-Bi-Si.

Nikola (26) završila je fakultet u Dablinu i vratila se u rodno selo Balinu, na zapadu Irske, pošto joj je majka operisana. Ona, međutim, planira da uskoro napusti dom i potraži drugdje bolji život.

„Ovde nema ničega“, kaže Nikola i dodaje da je tek po povratku sa studija shvatila da se većina njenih prijatelja u međuvremenu odselila i da ne namjeravaju da se vrate.

Iseljavanje mladih najteže pogađa seoske zajednice, poput one na ostrvu Ahil, na zapadu Irske.

Tu opštinu napustilo je čak 94 odsto onih koji su završili srednju školu – neki su otišli na univerzitete u Irskoj ili drugdje u Evropi, a drugi u potragu za poslom.

Lokalna osnovna škola, koja postoji već 100 godina, ima svega 15 učenika.

„U septembru ćemo imati 12 đaka i samo jednu učiteljicu“, rekao je direktor škole Denis Rendl, upozorivši da bi ta ustanova mogla biti zatvorena za četiri godine.

Rendl strahuje da bi, ako škole budu zatvarane zbog nedovoljnog broja učenika, to moglo da odvrati mnoge mlade porodice koje razmišljaju o eventualnom povratku u rodno mjesto.

„To bi bilo kao da ste ugasili svijeću u mračnoj prostoriji“, upozorio je on. (capital.ba)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *