Srbiji stigla milijarda od Arapa

Dodajte komentar

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji danas uplaćena milijarda dolara koju su dogovorli sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Prema njegovim riječima Srbija zahvaljujući ovoj uplati neće imati problema sa likvidnošću do marta sledeće godine.

Vučić je to rekao na početku konferencije za novinare u Vladi Srbije na kojoj će javnosti predstaviti ugovor sa kompanijom Etihad iz UAE o privatizaciji JAT-a. Kako je najavio, javnosti će predstaviti i ugovore sa partnerima UAE o poljoprivrednom zemljištu.

Uslov za objavljivanje tih ugovora bio je kako je sam Vučić rekao, da se strani partneri saglase sa njihovim objavljivanjem. Etihad i Al Ravafed dali su saglasnost da se objave svi članovi ugovora. Premijer je napomenuo da će ugovori biti na internetu.

“Obaveza da objelodanim ugovore proističe ne iz zahtjeva različitih interesnih grupa, već iz obaveze prema gradjanima Srbije koji zbog medijske gungule počinju da sumnjaju da se iza ugovora nešto krije”, rekao je Vučić na početku konferencije.

Što se tiče ugovora sa Al Ravafedom, Vučić kaže da je osnovana zajednička kompanija pri čemu je El Ravafed vlasnik 80 odsto, dok Srbija ima 20% vlasništva.

“Zajednička kompanija će raspolagati sa oko 10.000 hektara zemljišta. Kupujemo “Jadran”, zemljište po cijeni od 10.000 eura po hektaru. Zemljšte se prodaje po cijeni većim od procijenjene. “Bačka ad Sivac” – po cijeni od 7.000 eura po hektaru. Ono što je važno je da imate u vidu da mi na svo zemljište koje se nalazi u zakupu, a to je 4.000 hektara mi dajemo za 250 eura…. Mi na tome zarađujemo oko 450 eura po hektaru, što je tri puta više nego do sada”, rekao je Vučić.

“Arapi daju 8 miliona dinara, mi dajemo 16. 000 eura to je naša jednina obaveza. Odluke mogu donijeti jedino u skladu sa Vladom Srbije”, rekao je Vučić i dodao da kompanija iz UAE ima obavezu da zadrži 80 radnika i da zaposli 30 visokih stručnjaka.

Sve štio bude uloženo u navodnjavanje ostaje Vladi Srbije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *