Plan Afrike: Zaobići EU do Rusije

Dodajte komentar

Afrički proizvođači hrane namjeravaju da utrostruče ili učetvorostruče izvoz voća i povrća u Rusiju.

I to uz direktne isporuke na rusko tržište zaobilazeći tako tranzit preko Evropske unije, izjavila je predsjednica Afričke trgovinske alijanse, Jelena Nagornaja za rusku agenciju “Prajm”.

“U proteklih nekoliko dana vodili smo intenzivne razgovore i već smo postigli ugovore sa kompanijama Azbuka Vkusa, Sevent kontinent, Utkonos i Magnit o isporukama voća, povrća i kafe”, izjavila je Nagornaja, i dodala da u ovoj godini, istočnoafričke države mogu utrostručiti ili učetvorostručiti izvoz voća i povrća u Rusiju.

“Afrički proizvođači hrane izrazili su spremnost za direktno snabdijevanje Rusije sa 100.000 tona voća i povrća, koje je ranije isporučivano preko Evropske unije”, rekla je Nagornaja, i dodala da će izbacivanjem posrednika iz lanca isporuke, cijene tih proizvoda pasti za 20 odsto.

Prema njenim riječima, afričke države su takođe pokazale spremnost za snabdijevanje Rusije sa do 45.000 tona mesa, prije svega govedine i kozjeg mesa. Među zemljama članicama Afričke trgovinske alijanse su Kenija, Uganda, Tanzanija, Zimbabve, Zambija i Južnoafrička Republika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *