Exxon buši rusku naftu, uprkos sankcijama

Dodajte komentar

ExxonMobil započeo je probno bušenje nafte na ruskom Arktiku, uprkos sankcijama koje je Vašington, zbog krize u Ukrajini, uveo Rosneftu, ruskom partneru te američke naftne kompanije, javlja Reuters.

Ria Novosti precizira da je početak radova na platformi “Vest Alfa”, na najsjevernijem nalazištu Rusije, “Univerzitetska-1”, označio lično predsjednik Vladimir Putin putem telemosta, iz Sočija.

“Danas, komercijalni uspjeh pokreće efikasna međunarodna saradnja”, poručio je Putin, tokom video konferencije iz Sočija, dodajući da ruske i strane kompanije u oblasti saradnje slede pragmatizam i zdrav razum.

Poslovni svijet, uključujući velike kompanije, kako ruske tako i strane, sasvim jasno shvata neophodnost saradnje. Uprkos složenoj tekućoj političkoj situaciji, pragmatizam i zdrav razum ipak preovlađuju i to je dobro, ocijenio je ruski predsjednik.

Exxon je od Norveške kupio naftnu platformu za svoju prvu bušotinu u Rusiji, koja se nalazi u Karskom moru, u Sjevernom ledenom okeanu, što se, dodaje Reuters, smatra izrazom povjerenja prema Rosneftu.

To nije prvi projekat dvije kompanije. Krajem juna, Rosneft i ExxonMobil su pustili u rad platformu za vađenje nafte Berkut na nalazištu Arkutun-Dagi u Ohotskom moru, u okviru projekta Sahalin-1.

ExxonMobil i Rosneft pristupaju istraživačkom bušenju u Karskom moru u kontekstu sankcija protiv niza ruskih kompanija, koje predviđaju, između ostalog, ograničenja izvoza u Rusiju opreme za dubinsko bušenje, eksploataciju u Arktiku i eksploataciju nafte iz škriljaca, podsjećaju Ria Novosti.

Predstavnici ruske kompanije su izjavili da se to neće odraziti na tekuće projekte, ali eksperti ne isključuju uticaj sankcija na arktičke projekte u dugoročnoj perspektivi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *