Euro i dolar oslabili prema jenu

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima euro i dolar oslabili su prošloge nedelje u odnosu na japanski jen, jer ga ulagači smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima. Kurs eura prema američkoj valuti oslabio je prošle nedelje 0,15 posto, na 1,3410 dolara. Euro je pao i prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, na 136,85 jena. I dolar je oslabio prema ‘japancu’, za 0,5 posto, na 102,05 jena.
Jačanje jena, kao i švicarskog franka, posljedica je eskalacije geopolitičkih napetosti, nakon što je američki predsjednik Barack Obama odobrio ciljane vazdušne udare na sjeveru Iraka radi zaštite jesidske manjine i američkog osoblja.

U razdobljima geopolitičkih napetosti ulagači traže sigurnija utočišta za kapital, pa obično kupuju jen i franak zbog likvidnosti. “Motiv je potraga za sigurnim utočištem. Dodatno su takvim kretanjima pridonijeli udari u Iraku”, tumači Vassili Serebriakov iz BNP Paribasa.

Valutna tržišta do sada su se uglavnom oglušivala na upozorenja u vezi sa stanjem u Ukrajini, Gazi i Iraku, no sada se pojavila zabrinutost da bi mješavina sankcija i eventualnog poskupljenja nafte mogla zakočiti rast svjetske ekonomije.

Pod najvećim je pritiskom prošle nedelje bila evropska valuta zbog niza slabih pokazatelja iz ekonomije eurozone.
Italija je u drugom tromjesečju neočekivano zaronila u recesiju, a loša vijest stigla je i iz njemačke ekonomije koja je u junu zabilježila najveći pad industrijskih narudžbi u gotovo tri godine, za 3,2 posto.

Među razlozima toga pada njemačko ministarstvo ekonomije izdvojilo je slabu potražnju iz eurozone, ali i pojačani oprez kompanija u naručivanju s obzirom na eskalaciju geoplitičke napetosti.

“Njemačka je preko trgovine vrlo snažno povezana s Rusijom pa će s obzirom na trgovinske sankcije koje se trenutno uvode biti među zemljama najteže pogođenima tim mjerama”, tumači Ian Stannard iz londonskog ogranka Morgan Stanleya.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *