UniCredit: Neto dobit u drugom kvartalu veća 12 posto

Dodajte komentar

Neto dobit UniCredita dostigla je u drugom ovogodišnjem tromjesečju 403 miliona eura, što je 12 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, a rezultat je poboljšanih uslova na italijanskom bankarskom tržištu te solidnom doprinosu podružnica u istočnoj Evropi.

U prvom polugodištu, pak, neto dobit te najveće italijanske banke po veličini imovine bila je 1,1 milijardu eura, odnosno 38 posto viša nego u istom lanjskom razdoblju.

Bančini prihodi u drugom tromjesečju dostigli su 5,7 milijardi eura, što je 2,8 posto niže nego godinu ranije. U prvom polugodištu, pak, prihodi su bili 11,3 milijarde eura ili 3,2 posto niži.

UniCredit, tržišni lider u srednjoj i istočnoj Evropi objavio je i da će sankcije Zapada protiv Rusije imati „marginalni” utjecaj na njegovo poslovanje u toj regiji, procijenivši da bi zbog toga ukupni prihodi mogli biti smanjeni svega 4 posto.

„Banka je dovoljno snažna da prebrodi tu oluju”, rekao je izvršni direktor banke Federico Ghizzoni, komentarišući pojačane sankcije protiv Moskve zbog podrške proruskim separatistima na istoku Ukrajine.
„To ne znači da ne gledamo na tu situaciju sa zabrinutošću, no to nije sistemski problem”, kazao je Ghizzoni, dodavši da bi banka zbog toga mogla izgubiti svega 10 do 15 miliona  eura prihoda.

U saopštenju, Ghizzoni je naveo i da je Banka sada bliže ostvarenju svoje ciljane ovogodišnje zarade od 2 milijarde eura, napomenuvši međutim i da je postizanje toga cilja sada još izazovnije zbog većeg od očekivanja uticaja poreskih promjena na konačni poslovni rezultat.

Između ostaloga, UniCredit je najavio i da će Jean-Pierre Mustier, do kraja godine napustiti mjesto čelnika investicionih bankarskih operacija, a zamijeniće ga Gianni Franco Papa, koji trenutno upravlja bančinim operacijama u srednjoj i istočnoj Evropi.
Papa, 58-godišnja, smatra se bliskim Ghizzoniju, koji je također bio na čelu bančina poslovanja u istočnoj Evropi prije nego je postao izvršni direktor Unicredita u septembru 2010. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *