Da li su Njemci "ponovo budale"?

Dodajte komentar

Brojne članice EU izuzimaju svoje firme iz sankcija za ruska preduzeća i banke, dok Njemačka to ne čini, piše Bild.

Brojne zemlje članice EU izuzimaju svoje firme iz sankcija koje bi trebalo da pogode ruske firme, banke i predsjednika države Vladimira Putina, dok Njemačka to ne čini, piše tabliod “Bild” danas, postavljajući pitanje da li su “Njemci ponovo budale”.

Evropska unija je, ne uzimajući u obzir štetu po sopstvenu privredu, najavila oštre sankcije Rusiji, navodi njemački tabloid i postavlja pitanje da li će na kraju samo Njemci platiti “ruski ceh”.

Činjenica je, piše “Bild”, da bi samo u oblasti mašinogradnje trebalo ove godine računati sa gubitkom do 25.000 radnih mjesta zbog sankcija Rusiji.

Već sada su, piše tabliod, narudžbine iz Rusije opale za oko 20 odsto. Ovaj tabloid, takođe, navodi da oko 6.200 njemačkih firmi ima svoje “kćerke firme” u Rusiji.

Druge zemlje, članice EU su, navodi se, osigurale “rupe u zidu” i tako od Njemačke napravile, kako se kaže, “EU-glupaka”.

Navodeći primjere, list piše da je njemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel još pre uvođenja embarga na izvoz naoružanja, stopirao izvoz jednog centra za obuku njemačke firme Rajnmetal za Rusiju, vrijednog oko 120 miliona eura, dok je Francuska, uprkos dogovorenoj zabrani, izvezla dva nosača helikoptera u vrijednosti 1,2 milijarde eura.

U tekstu se navode i drugi primjeri – Italije, Velike Britanije ili Austrije.

Kada je reč o njemačkom stavu prema sankcijama Moskvi, predsjedavajući Odbora za istok njemačke privrede Ekard Kordes izjavio je ovih dana da njemački privrednici podržavaju sankcije EU prema Rusiji i ocijenio da će to, do duše, biti bolno za njemačku privredu.

“Ako se cijena mora platiti, onda ćemo je mi platiti….”, rekao je Kordes za privredni dnevnik “Handelslat” iz Diseldorfa i dodao da ako vlada u Berlinu i EU zbog nedovoljne kooperacije sa Rusijom žele pooštravanje sankcija, “onda mi to 100 odsto podržavamo”.

Ovo je promjena raspoloženja nemačke privrede prema Rusiji, pošto su samo nekoliko dana pre Kordesove izjave, njemačke firme upozorile šefove evropskih diplomatija na štetu koju bi eventualno nove sankcije protiv Rusije mogle da nanesu.

“U ”privrednom ratu” protiv Rusije, postojali bi samo gubitnici”, rekao je predsjednik Saveza njemačkih srednjih preduzeća Mario Oven.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *