Od 2012. u Srbiji 2.700 bankara ostalo bez posla

Dodajte komentar

U poslednjih godinu i po dana u bankarskom sistemu Srbije došlo je do značajnog pada broja zaposlenih a uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita, sistem je siguran, izjavio je direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS Đorđe Jevtić.

On je za RTS rekao da je u proteklom periodu došlo do značajnog pada broja zaposlenih, precizirajući da je od kraja 2012. godine zaključno sa prvim kvartalom ove godine broj zaposlenih smanjen za 2.700 ljudi.

Samo usljed zatvaranja tri banke broj zaposlenih je smanjen za 1.400, a zbog restrukturiranja jedne banke bilježi se smanjenje za još 400 radnih mjesta.

“Uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita naš bankraski sistem je siguran”, rekao je on.

Dodao je da se bilježi umereni rast problematičkih kredita u prvom kvartalu ove godine i da su oni dostigli nivo od 22 odsto, dok je na kraju 2012. godine takvih plasmana bilo 18,6 odsto.

Banke u Srbiji su u prvom tromjesečju ove godine ostvarile neto dobit od 8,1 milijardi dinara, što je za četvrtinu manje nego u istom tromjesečju prošle godine. Pri tome, 19 banaka je ostvarilo profit, 10 njih bilježi gubitak, a tri banke izgubile su dozvolu za rad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *