Nude 500 miliona eura za balkanski Hypo

Dodajte komentar

Grupa Milhauz kapital, čiji je vlasnik biznismen Ralf Dot, spremna je u načelu da plati 500 miliona eura za balkansku mrežu austrijske banke Hipo Alpe Adria.

Austrija je 2009. godine prinudno nacionalizovala Hipo Alpe Adriju, koja se zbog nekontrolisanog širenja i špekulativnih gubitaka suočila sa bankrotom.

Milhauz je do sada za filijale Hipo banke i Hipo lizinga na Balkanu nudio 200 miliona eura, ali je portparol te grupe rekao agenciji Rojters da su “pod određenim uslovima spremni da povećaju ponudu i da plate knjigovodstvenu vrijednost od 500 miliona eura”.

Pored toga, Milhauz je izrazio spremnost i da obezbijedi garancije od jedne milijarde eura za postojeće kredite Hipo Alpe Adria.  Portparol Milhauza je rekao da namjera te grupe nije da mrežu operacija Hipo na Balkanu razbije u odvojene djelove, već da želi da investira u zemljama u kojima je ta banka aktivna.

Kako prenose austrijski mediji, ministarstvo finansija u Beču nije žejlelo da komentariše ponudu, navodeći da je proces podnošenja ponuda još u toku i da je za prodaju nadlezna sama banka.

Ponude za cjelokupnu, ili delove balkanske mreže Hipo Alpe Adria ponudilo je ukupno sedam potencijalnih kupaca.

Za favorite su donedavno važili američki finansijski investitor Advent, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i bugarsko-ruski konzorcijum, koji predvode bugarski preduzetnik Denis Barekov i ruska finansijska grupa VTB.

Mreža Hipo Alpe Adria na Balkanu sastoji se od šest banaka i tri lizing kompanije u Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Crnoj Gori i nominalno raspolaže imovinom od 8,6 milijardi eura, ali je posle niza finansijskih gubitaka njena knjigovodstvena vrednost krajem 2013. godine procenjena na 500 milina eura.

Po nalogu Evropske komisije iz 2013. godine, banka, čije je šedištu u Klagenfurtu, u okviru planske lividacije do sredine 2015. godine treba da proda svoje operacije na Balkanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *