Za povraćaj štednje u Ljubljanskoj banci potrebno 6-7 godina

Dodajte komentar

Stare štediše Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj moraće da čekaju više godina da dođu do svojih uloga i nakon što je Sud u Strazburu presudio da je Slovenija odgovorna za vraćanje štednje.

Slovenija u tzv. sukcesijskom fondu, koji je stvoren kao rezerva za takva potraživanja, ima 80 miliona eura, dok glavnica dugova Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH iznosi 250 miliona, a sa kamatama 500 miliona eura, pa presuda donosi veliki finansijski udarac za Sloveniju, navodi ljubljansko Delo.

Prema presudi iz Strasbourga, Slovenija sada mora pripremiti mehanizam za isplatu odšteta i uloga starim štedišama izvan Slovenije, na isti način na koji je 90-ih godina isplatila slovenačke devizne štediše, i predstaviti ga Savjetu Evrope koje će nadzirati izvršenje presude, a to će trajati najmanje godinu dana, navodi list.

Tek nakon toga uslijedilo bi prihvatanje odgovarajućeg zakona o isplati u slovenačkom parlamentu, a šest do sedam godina realan je rok u kom bi štediše mogle biti u cjelosti namirene, navodi Delo.

Ljubljanski Dnevnik navodi da će presuda slovenački budžet idućih godina opteretiti s više stotina miliona eura, ali da u vladi ne žele da govore o konkretnim brojkama dok ne prouče presudu.

Tek nakon što Savjetu Evrope predstavi akcioni planza implementaciju presude, uslijediće poseban zakon u kom će biti određen konačni rok za ispunjenje svih opravdanih zahtjeva štediša, navodi list i dodaje da će njime biti određen i rok u kom štediše moraju dostaviti svoje zahtjeve.

Između ostalog, tražiće se dokumenti o identitetu i originalne knjižice Ljubljanske banke, što bi mogao biti problem kod štediša iz BiH, piše list.

Dnevnik navodi da presuda iz Strazbura otvara “Pandorinu kutiju” neriješenih sukcesijskih problema, budući da slovenački zvaničnici i dalje vjeruju da je problem Ljubjanske banke zapravo sukcesijsko pitanje.

Dnevnik navodi da bi i sama Slovenija mogla pokrenuti postupak pred sudom u Strazburu oko potraživanja nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb jer su neki sudski postupci njenih tužbi o tom pitanju u Hrvatskoj prošli sve sudske instance, pa i ustavni sud.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *