Oni svoj novac neće ostaviti potomcima već će ga donirati

Dodajte komentar

Novinari Business Insidera objavili su spisak najvećih dobrotvora koji su zaradili veliki novac u IT industriji i koji većinu tog novca neće ostaviti potomcima, već će ga donirati u humanitarne svrhe.

Bill Gates – osnivač Microsofta više je puta naglašavao kako svoje bogatstvo od 79 milijardi dolara neće ostaviti svojoj djeci, već će njima pripasti jako mali dio, oko deset miliona dolara svakome. On smatra kako ostavljanjem velike količine novca uopšte ne bi učinio uslugu svojoj djeci, već će svoje milijarde donirati u humanitarne svrhe putem organizacije Bill & Melinda Gates Foundation koju je osnovao još 1994. godine, a zajedno s Warrenom Buffetom vodi ‘Giving Pledge’ kampanju s ciljem podsticanja drugih milijardera na doniranje bogatstva u humanitarne svrhe.

Steve Case – osnivač AOL-a svoj novac donira u projekte s ciljem razvoja tehnologije, a još 1997. godine osnovao je Case Foundation čiji je cilj korištenje tehnologije u filantropske svrhe te je takođe dio ‘Giving Pledgea’. On i njegova žena Jean više su puta napomenuli kako ‘dijele mišljenje kako se od onih kojima je puno dato, puno i očekuje’ te da su posvećeni tome da naprave što je više moguće s novcem i resursima koji su im dostupni.

Marc Benioff – izvršni direktor Saleforcea nedavno je lansirao kampanju SF Gives čiji je cilj podstaknuti tehnološke kompanije na skupljanje deset miliona dolara za neprofitna udruženja San Francisca. Takođe, podstiče i druge korporacije da slijede njegov 1/1/1 model prema kojem bi trebali donirati jedan posto svog bogatstva, jedan posto vremena zaposlenih i resursa u humanitarne svrhe. Zajedno sa ženom donirao je 200 miliona dolara dječjoj bolnici u San Franciscu.

Irwin Jacobs – osnivač Qualcomma do sada je u humanitarne svrhe donirao oko 500 miliona dolara, dio je kampanje ‘Giving Pledge’, a obećao je i da će donirati najmanje polovinu svojih milijardi koje je zaradio vodeći ovu tehnološku kompaniju. Izvršni direktor ove kompanije trenutno je njegov sin Paul koji drži 1,5 miliona akcija, dok Irwin i dalje drži čak 26 miliona akcija Qualcomma.

Pierre Omidyar – osnivač eBaya i njegova žena jedni su od ‘najdarežljivijih ljudi’ u IT industriji koji su do sada donirali više od milijardu dolara. Tvrde kako je njihov pogled na život jako jednostavan – imaju puno više novca nego što će ih njihova porodca ikada trebati te nema potrebe da ga čuvaju kada ga mogu upotrijebiti danas kako bi pomogli u rješavanju velikih svjetskih problema. Takođe, oni su i najveći privatni donatori u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Gordon Moore – jedan od osnivača Intela do sada je takođe darovao više od milijardu dolara te je polovinu svog bogatstva ‘uložio’ u osnivanje Moore Foundationa 2001. godine. On i žena takođe su dio ‘Giving Pledgea’, a putem svoje fondacije do sada su najviše novca darovali zaštiti okoline, zdravstvu i zajednici San Francisca.

Elon Musk – izvršni direktor Tesle već je darovao većinu svog bogatstva za razvoj obnovljivih izvora energije, naučne projekte, edukaciju inženjera i bolnicama, a kao i mnogim bogatašima, njegova plata u kompaniji iznosi samo jedan dolar.

Larry Page – šef internet giganta Google nedavno je rekao da bi svoje bogatstvo, umjesto djeci, radije donirao preduzetnicima poput Elona Muska koji sa svojim idejama mogu mijenjati svijet. Rekao je kako je puno zaposlenih Googlea jako bogato, ali oni i dalje rade jer žele mijenjati svijet na bolje, prenosi Dnevnik.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *