Za Latviju prelazak na euro pun pogodak

Dodajte komentar

Početkom godine Latvija je postala 18. članica eurozone, čime je u potpunosti izašla iz sjene susjedne Rusije, piše Al Jazeera.

Prije pola godine Latvija je postala članica eurozone i prihvatila euro za službenu valutu, a taj je potez, po mišljenju latvijskog ministra finansija Andrisa Vilksa, pun pogodak.

Sumirajući posljednjih šest mjeseci, od kada je ta baltička zemlja usvojila zajedničku valutu Evropske unije, ministar je posebne komplimente uputio latvijskim kompanijama i potrošačima za uspješnu tranziciju sa latsa na euro.

“To je povijesni događaj za svaku državu, tako da se dobrobiti i potencijalni gubici mogu mjeriti samo u dužem razdoblju. Ipak, trenutno možemo vidjeti samo da je ovo bio pozitivan doprinos latvijskoj ekonomiji. Pozitivne prednosti vidjet će se i kasnije. Ne smiju se odmah mjeriti u dolazećim investicijama i poslovnim aktivnostima, u prvim mjesecima. To se mora promatrati u srednjem roku”, ocijenio je Vilks.

Ta baltička zemlja, u kojoj živi blizu dva miliona ljudi, početkom ove godine postala je 18. članica bloka, čime je u potpunosti izašla iz sjene susjedne Rusije, desetljeće nakon pridruživanja EU-u i NATO-u.

Poboljšan kreditni rejting

“Mislim da svi već mogu vidjeti opipljive koristi, naročito poslovni ljudi, budući da je većina naše vanjske trgovine s EU-om u eurima. Sada svakodnevno uštedimo značajne iznose novca, jer ne moramo konvertirati valute. Također, vidimo pozitivne prednosti u nepostojanju rizika od nekadašnjih velikih oscilacija domaće valute u odnosu na euro. Bitno je napomenuti da se naš kreditni rejting značajno poboljšao”, ukazuje Vjaceslavs Dombrovskis, ministar privrede.

Prema državnim podacima, Latvija će uštedjeti gotovo 70 miliona eura svaki dan zbog izostanka konverzije valute tokom trgovine s partnerima iz EU-a.

Kreditna agencija Standard & Poor's podigla je rejting Latvije u junu sa BBB na BBB-plus, a isti potez napravila je i agencija Fitch.

Susjedna Litva bit će posljednja od tri baltičke države koja će prihvatiti euro, 1. januara 2015. godine, budući da se Estonija pridružila eurozoni 2012. godine.

Izvor: Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *