Pripravnici u Facebooku, Googleu i Twitteru zarađuju više nego prosječni Amerikanac

Dodajte komentar

Prosječna plata u SAD-u iznosi 4,280 dolara, prema statistikama iz 2012. godine, dok prosječna plata pripravnika u nekoj od kompanija smještenoj u Silikonskoj dolini iznosi prosječno 6,000 dolara uz besplatni smještaj, transport i hranu.

Sve velike kompanije od Facebooka, preko Applea, Twittera, LinkedIna i Airbnb-a, spomenimo samo neke, konstantno su u potrazi za novim talentima. Umjesto da čekaju da završe svoje školovanje, ove kompanije nude pripravništvo mladim programerima i dizajnerima koji mogu steći bogato iskustvo radeći uz vrhunske stručnjake na odličnim projektima.

Činjenica da su ove mlade snage više nego potrebne za budućnost ovih kompanija govore uslovi kakve dobijhaju pripravnici, pa je tako jedan od trenutno medijski najzapaženijih mladi Michael Sayman koji je sa svega 17 godina primljen na pripravništvo u Facebook.

Sayman je izradio aplikaciju 4 Snaps, te je za njegove potrebe bio primoran koristiti Parse, kompaniju u vlasništvu Facebooka. Nakon što je aplikacija bilježila sve više korisnika, Parse je odlučio sarađivati s Saymanom, s obzirom da nije imao novca da plaća sve usluge. Njegov talent primijećen je u kompaniji pa su objavili blog post o njegovoj aplikaciji, da bi ubrzo ta priča stigla i do ljudi odgovornih za nove pripravnike, samim time i do Zuckerberga koji je lično pozvao Michaela u Facebook.

Njegova najveća želja je trenutno ispunjena, a programerski put tek je počeo. Michael je pun optimizma za svoje buduće projekte, te je čak istaknuo da ne misli pohađati fakultet ako mu se pruži prilika za rad u Silikonskoj dolini.

Ovo je samo pokazatelj da godine danas nisu bitne, i da su klinci u mogućnosti zaraditi puno više novaca nego njihovi roditelji u cijelom svom životu, dokle god radili ono što vole. Istina je da je programersko znanje danas vrlo cijenjena branša, i svako tko uloži trud u taj dio imaće dobre rezultate kad tad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *