Najbolje se roditi u Finskoj

Dodajte komentar

Najbolje je biti majka i roditi se u Finskoj, a najgore u Kongu. Ispred Crne Gore su se našle većina zemalja u okruženju, osim Bosne i Hercegovine i Albanije.

Organizacija “Save the children” objavila je izvještaj i listu zemalja u kojima je najbolje roditi se, na kojoj je Crna Gora na 45 mjestu od 178. zemalja, koliko ih ima na listi. Slovenija je na 17. mjestu, Hrvatska na 33. mjestu, Srbija je na 36. mjestu, dok je Albanija na 87. mjestu.

Prema ovom izvještaju najbolje je biti majka i “doći na svijet” u Finskoj, a najgore u Kongu i Somaliji! Izvještaj je rođen na osnovu uslova života majki i djece, stope smrtnosti novorođenčadi, političko-ekonomskih uslova u zemljama i brojnim drugim karakteristikama koje obilježavaju uslove uzgajanja djece.

Vrh liste zauzimaju zemlje pretežno iz najbogatijih zemalja Evropske unije i Zapadne Evrope, dok su poslednja mjesta na listi rezervisana za najsiromašnije zemlje iz Afrike.

Izvještaj je rođen povodom Dana majki, koji se slavi širom, mahom zapadnog svijeta i simbolizuje praznik majki i majčinstva.

Detaljan izvještaj možete pogledati OVDJE.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *