Šehović: Žugić i Kavarić krivi za dug EPCG-a

Dodajte komentar

Poslanik Socijaldemokratske partije i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Damir Šehović ocijenio je za da se do danas ne zna zašto je odložena Skupština akcionara EPCG i u čemu je suština spora, ukoliko ga i ima.

Šehović je Dnevnim novinama kazao da se ovih dana sa predstavnicima A2A može pregovarati o svemu, samo ne smije o tome da li će ili neće poštovati zakon, jer to nije za pregovaranje sa bilo kim, pa ni sa kompanijom A2A.

Odgovornost za to što poreski dug EPCG nije naplaćen, kako ističe Šehović, treba da snose ministri finansija Radoje Žugić i ekonomije Vladimir Kavarić.

„Kršenje ne bilo kojeg, nego godišnjeg Zakona o budžetu, i to u dijelu koji se odnosi na čak 45 miliona eura, nije dobra poruka nikom, pa ni domaćim i stranim investitorima, kao ni državi Crnoj Gori u kojoj na taj način postoji rizik da se legitimizuje praksa kršenja zakona i neizmirivanja nespornih obaveza prema državi, što je više nego opasno, kako po naš kredibilitet, tako i po našu finansijsku održivost“, istakao je on.

Prema njegovim riječima možda još gore od toga je to što ni nakon četiri mjeseca javnost još uvijek nije dobila jasan odgovor u čemu je problem sa implementacijom amandmana koji je na moj predlog usvojen, pa je sada sastavni dio Zakona o budžetu za ovu godinu, a koji predviđa obavezu konverzije 45 miliona eura poreskog duga EPCG-a u akcijski kapital do kraja prvog kvartala ove godine, a koji su tom prilikom javno podrzali i EPCG i Ministarstvo finanansija.

Šehović je rekao da je za ovaj problem odgovornost j višestruka i različita.

„Prije svega je odgovornost na Ministarstvu ekonomije koje vodi politiku u ovoj oblasti, kao i na samoj EPCG koja mora poštovati zakon ove države kao i svi drugi u Crnoj Gori.

Naravno, dio odgovornosti je i na ministru finansija, koji je po zakonu odgovoran za realizaciju budžeta.

U konačnom, specifična vrsta odgovornosti je i na samoj javnosti, koja mora biti do kraja posvećena realizaciji Zakona o budžetu u ovom dijelu, jer ta ista j avnost aktuelizacijom pomenute teme nedvosmisleno doprinosi zaštiti državnog interesa“ istakao je Šehović između ostalog.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *