MMF odobrio BiH 180 miliona eura kredita

Dodajte komentar

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u ponedjeljak je odobrio isplatu 180 miliona eura Bosni i Hercegovini na osnovu dospjelih rata kredita ugovorenog na temelju stand-by aranžmana sklopljenog 2012., potvrdio je ministar finansija Federacije BiH Anto Krajina.

“Ta će sredstva značajno popraviti finansijski ‘krvotok’ u zemlji a djelimično će poslužiti i za saniranje podsljedica poplava”, kazao je Krajina lokalnim medijima.

Odobrene isplate odnose se na šestu i sedmu ratu kredita koje su mjesecima bile “na čekanju” jer Parlament BiH nije u zadatim rokovima usvojio zakon o ujednačavanju akciza na različite duvanske proizvode.

Zakon kojim se povećavaju akcize na rezani duvan i čija se cijena tako dovodi na isti nivo kao i cigarete Dom naroda parlamenta BiH usvojio je tek početkom juna iako je rok za to istekao još u aprilu.

Povećanje akciza na rezani duvan trebalo bi osigurati veći priliv prihoda u budžete dva entiteta i distrikta Brčko koji su i korisnici kredita MMF-a. BiH kao država ne koristi ništa od tih kreditnih sredstava.

Uz ranije očekivanih 90 miliona eura BiH je od MMF-a u okviru ove isplate dobila još toliko novaca na ime kreditnih sredstava koja će biti iskorišćena za saniranje posljedica majskih poplava koje su zemlji nanijele štetu od najmanje dvije milijarde eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *