ECB će nadzirati i austrijske ogranke ruskih Sberbanka i VTB-a

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) objavila je danas da će njena supervizorska ovlašćenja obuhvatiti i austrijske ogranke ruskih Sberbanka i VTB-a, čime će prvi put steći uvid u njihovo poslovanje u Evropi.

ECB je saopštio da su popisu zajmodavaca koji će od jeseni biti pod njihovim nadzorom dodate i najveća ruska banka Sberbank i druga po veličini VTB Banka. Kao razlog navode njihovo prekogranično poslovanje.

Na danas objavljenom popisu nalaze se ukupno četiri nova imena, uz austrijske ogranke ruskih Sberbanka i VTB Banka i belgijska Banque Degroof i italijanska podružnica Barclaysa.

Dvije ruske banke biće iduće godine podvrgnute provjeri, kazala je portparolka ECB-a a isti je slučaj i s belgijskim Degroofom.

Centralna banka eurozone sprema se u novembru ove godine preuzeti superviziju 120 velikih banaka u 18 zemalja koje koriste jedinstvenu europsku valutu. Taj je potez dio šire reforme nazvane bankarskom unijom, koja predviđa strožu i ujednačeniju kontrolu finansijskog sektora, podsjeća Reuters.

Nova lista više ne uključuje 12 banaka s privremene ECB-ove liste iz oktobra prošle godine, na kojoj je bilo 128 banaka, a u kojima centralna banka sprovodi provjere stanja bilansa kako bila sigurna da su primjereno kapitalizovane prije nego što preuzme ulogu supervizora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *