BNP Paribas smanjuje dividendu

Dodajte komentar

Francuska banka BNP Paribas planira da smanji svoju dividendu i da izda milijarde eura obveznica u okviru parnice u SAD, piše danas Volstrit džornal.

Vlasti američke savezne države Njujork i francuska banka treba u ponedjeljak da postignu konačan dogovor o sporu koji se vodi zbog američke optužbe da je BNP Paribas prekršio embargo SAD na poslovanje s Kubom, Iranom i Sudanom.

“Iako dvije strane i dalje pregovaraju, one su se načelno dogovorile da francuska banka plati kaznu od osam do devet milijardi dolara”, piše list pozivajući se na izvore bliske tom slučaju.

WSJ dodaje da BNP Pariba pregovara da plati manju kaznu najviše do osam milijardi dolara. Prema navodima lista, banci će biti tokom nekoliko mjeseci zabranjene dolarske transakcije i moraće da otpusti 30-ak zaposlenih.

WSJ saznaje da je francuska banka u Njujorku realizovala sumnjive transakcije u iznosu od 30 milijardi dolara.

Većina transakcija se odnosila na Sudan. SAD su početkom marta otvorile istragu protiv tri francuske banke – Sosijete ženeral, BNP Pariba i Kredi agrikol, zbog sumnje za pranje novca i kršenje embarga od 2002. do 2009. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *