Italijani i Španci neće posao sa Jevrejima

Dodajte komentar

Španska i italijanska vlada upozorile su svoje građane da ne sklapaju poslovne sporazume s izraelskim kompanijama u jevrejskim naseljima. Riječ je o naseljima na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i na Golanskoj visiji.

Ministarstva spoljnih poslova tih zemalja objasnila su da će se firme koje se upuštaju u ekonomsku aktivnost u tim naseljima izložiti čitavom nizu rizika, kako su prenijeli izraelski mediji.

Takođe su podsjetili da Evropska unija i njene zemlje članice ne priznaju izraelsku kontrolu nad Zapadnom obalom, istočnim Jerusalimom i Golanom, teritorijama koje su osvojene u šestodnevnom ratu 1967.godine i smatraju naselja nelegalnim po međunarodnom pravu.

Iz tog razloga privatne kompanije koje posluju, transferišu fondove, investiraju novac, potpisuju sporazume, kupuju zemlju tamo, preuzimaju pravne i finansijske razike.

Prije Španije i Italije šlicno upozorenje je nedavno izdalo Ministarstvo spoljnih poslova u Parizu, savjetujući svoje građane da konsultuju pravne eksperte pre investiranja na Zapadnoj obali. Jedan izraelski diplomata rekao je da je se sada broj evropskih zemalja koje su preduzele takve korake povećao na pet i da uključuje Veliku Britaniju i Njemačku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Špansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je za španske medije da to upozorenje nisu sankcije, ni bojkot Izraela, čemu se vlada u Madridu protivi. Ojašnjeno je da je upozorenje primjena odluke EU i akcija koje je već preduzela nekolicina zemalja. Takođe je rečeno da nije namjera da se nanese šteta trgovini i saradnji s Izraelom u međunarodno priznatim granicama.

Ambasador EU u Izraelu Laas Faborg-Anderesn izjavio je danas da se upozorenje moglo očekivati .

“Poslovna upozorenja ne bi trebalo da budu iznenađenje. Zemlje članice gube strpljenje i ako se širenje jevrejskih naselja nastavi još više evropskih zemlja ce izdati takva upozorenja,” rekao je ambasador.

Izrael je izgrdio više od 100 naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. U njima i u istočnom Jerusalimu živi više od pola miliona Jevreja,a Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze. Istočni Jerusalim i Golan su anektirani, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *