BNP Paribas će platiti kaznu do devet milijardi dolara

Dodajte komentar

Francuska BNP Paribas banka mogla bi u sklopu nagodbe s američkim vlastima platiti između osam i devet milijardi dolara zbog cijelog niza kršenja sankcija, piše Reuters pozivajući se na izvore upoznate s procesom.

Da podsjetimo, američke vlasti istražuju je li BNP Paribas izbjegavala američke sankcije, prije svega prema Sudanu, između 2002. i 2009. godine, i je li prikrivala identifikacijske informacije za novčane transfere kako bi mogli proći kroz američki finansijski sistem bez da vlasti to primijete, kažu izvori Reutersa.

BNP Paribas već sedmicama na dnevnoj bazi pregovara s američkim vlastima. Istragom su Amerikanci naišli na čak sto milijardi dolara u knjigama, i prekršaje u transakcijama sa Sudanom, Iranom i Kubom.

Potencijalna bi nagodba mogla uključivati to da se BNP Paribas izjasni krivom za kršenje međunarodnih zakona koji regulišu postupanje u hitnim ekonomskim situacijama, tvrde izvori Reutersa.

O mogućoj je nagodbi prvi izvijestio Wall Street Journal. Ranije u junu, Reuters je pisao kako bi kazna za BNP Paribas mogla dosegnuti i 16 milijardi dolara, no ta je inicijalna visina kazne kasnije protumačena kao taktički potez, jer je banka prvobitno ponudila platiti samo milijardu dolara.

Istragu sprovode američko ministarstvo pravosuđa, državni tužilac na njujorškom Manhattanu, američko ministarstvo finansija kao i njujorški regulator finansijskih usluga.

Upravo je regluator finansijskih usluga objavio kako ne planiraju zabraniti BNP Paribasu da radi u New Yorku, ako pristanu platiti stroge kazne, a u sklopu nagodbe, više će visokopozicioniranih bankara morati dobiti otkaz u toj banci, dok su neki već otišli.

Iz banke BNP Paribas odbili su komentarisati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *