Austrijske banke u 2013. s gubitkom od 930 mil. eura

Dodajte komentar

Austrijske kreditne institucije u 2013. zabilježile su ukupni gubitak u iznosu od 930 miliona eura, pokazuju podaci austrijske udruge banaka. Prethodnu, 2012. godinu austrijske banke završile su s 3,21 milijardom eura dobiti, navodi austrijska agencija APA.

Dobit iz poslovanja za prošlu godinu manja je 800 miliona eura ili 11,4 posto u poređenju s dobiti za 2012. i iznosi 6,13 milijardi eura.

Austrijska udruga banaka u komentaru lanjskih rezultata navodi da su teška situacija u nekim zemljama istočne Evrope i restrukturiranje Hypo Alpe-Adria grupe  rezultirali značajnim smanjenjem vrijednosti kapitala i povećanjem rezervacija za očekivane gubitke na temelju loših kredita. S rezultatima poslovanja, naravno, nisu zadovoljni, ali ističu da su banke od 2008. znatno povećale kapital. 

Udruga u saopštenju takođe upozorava na nalaze konsultantske kompanije Oliver Wyman koja je analizirala kako na poslovanje austrijskih banaka i na austrijsku ekonomiju utiču porezi i propisi. Utvrdili su da su banke godišnje opterećene sa 6,7 milijardi eura. U navedenom iznosu je, između ostaloga, 640 miliona eura naknada i 380 miliona eura za novi evropski fond za pomoć bankama.

Zbog toga je predsjednik Udruge banaka Willibald Cernko pozvao zakonodavce da smanje opterećenje bankarskog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *