Usvojen Prijedlog zakona o završnom računu budžeta

Dodajte komentar

Vlada je usvojila Prijedlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godnu koju je, prema riječima ministra finansija Radoja Žugića obilježila relativno uspješna fiskalna politika, posebno na prihodnoj strani.

Žugić je rekao da je Vlada uspjela da riješi ranjivosti na rashodnoj strani i stvori dobru platformu za nastavak fiskalne konsolidacije u ovoj i u godinama koje slijede.

Prema njegovim riječima, prošla godina bila je izazovna za kreatore fiskalne, ekonomske i regulatorne politike.

“Na početku godine smo bili izloženi posljedicama dugoročnijeg djelovanja ekonomske krize koja je ispoljena u recesiji u 2012. sa negativnom stopom rasta od 2,6 odsto”, kazao je Žugić.

Sve je to, kako je naveo, proizvelo ranjivosti u fiskalnom, monteranom i realnom sektoru ekonomije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“U fiskalnom sektoru smo imali visok nivo deficita budžeta koji je generisao dinamiku javnog duga. U realnoj ekonomiji je bio problem sa likvidnošću, a u monetarnoj sferi smo imali probleme sa visokim kamatnim stopama, visokim udjelom kredita koji se neuredno servisiraju u ukupnom portfoliju, ali i sa stepenom aktivnosti odnosno kreditne podrške banaka u pojedinim razvojnim projektima”, objasnio je Žugić.

Vlada je, kako je naveo, prepoznajući potrebu urgetnog rješavanja tih ranjivosti, vodila opreznu odgovornu i urgentnu fiskalnu politiku donošenjem brojnih mjera fiskalne konsolidacije koje su se odnosile na prihodnu i rashodnu stranu budžeta.

“Uspjeli smo da dođemo do onoga što znači preokret u tempu rasta i razvoja ekonomije tako da je ključni makroekonomski parametar, odnosno stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) prema preliminarnim podacima iznosila 3,5 odsto za prošlu godinu u odnosu na recesioni nivo od 2,6 odsto”, naveo je Žugić.

Vlada je, kako je naveo, uspjela da zadrži osnovne postulate fiskalne politike odnosno konkurentost u oblasti poreskih stopa, dosljednost u primjeni i predvidljivost i izvjesnost kada je u pitanju odnos prema domaćim preduzetnicima, ali i stranim investitorima.

Na prihodnoj strani, kako je podsjetio Žugić, povećana je stopa poreza na dodatu vrijednost PDV sa 17 na 19 odsto, zadržana je niža stopa koja u najvećoj mjeri tangira socijalno najranjivije kategorije stanovništva i uveden krizni porez za zarade iznad prosjeka.

“Na rashodnoj strani smo se bavili uštedama i mislim da smo na tom polju uradili i pozitivne stvari. Izvorni prihodi su u prošloj godini iznosili 1,24 milijarde eura što je sedam odsto više nego što je bilo planirano”, kazao je Žugić.

Najveći rast na prihodnoj strani evidentiran je kod PDV-a.

Žugić je saopštio da su pozitivni efekti prihodne strane budžeta jednim dijelom oslabljeni rashodnom stranom.

“Ostvarili smo rashode od 1,44 milijardi eura što je više nego 2012. godine. Platili smo i 107 miliona eura garancija i 23 miliona eura izvršnih sudskih rješenja”, rekao je Žugić.

Prijedlog zakona o završnom računu budžeta, kako je dodao, sadrži i elemente koji se tiču otplate i refinansiranja duga što je u prošloj godini urađeno u iznosu od 158,6 miliona eura.

“Važan elemenat jeste i državni dug Crne Gore koji je na kraju prošle godine iznosio 1,93 milijarde eura ili u 57,95 odsto. Danas je nivo javnog duga smanjen, prema preliminarnim podacima rasta BDP-a, na 56,5 odsto”, kazao je Žugić.

Žugić je komentarišući stavove predstavnika Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori da su zabrinuti za nivo poreske discipline, saopštio da je dobrim dijelom saglasan sa tom izjavom, ali ne i sa time da Vlada nije značajno popravila stanje.

“Danas je nivo fiskalne discipline značajno unaprijeđen i o tome nam govore pozitivni efekti na prihodnoj strani budžeta. Odakle nam 117 miliona eura novih prihoda u odnosu na prethodnu godinu u skoro jednakim ekonomskim okolnostima?”, pitao je Žugić.

On je rekao da će Vlada nastaviti i dalje da radi na snaženju fiskalne discipline.

“Bićemo u punoj mjeri neselektivni, transparentni i imaćemo nultu stopu tolerancije prema svima koji izvjegavaju plaćanje poreza državi”, zaključio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *