Finansijski sistem stabilan, kvalitet aktive banaka i dalje nezadovoljavajući

Dodajte komentar

Dvadeseta sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost, kojoj su prisustvovali članovi Savjeta – guverner Centralne banke Crne Gore Milojica Dakić, ministar finansija Radoje Žugić i predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Branko Vujović, održana je danas.

Savjet je usvojio godišnji Izvještaj o radu za 2013. godinu. U izvještaju je konstatovano da je tokom 2013. godine očuvana stabilnost finansijskog sistema i da je sistemski rizik ocijenjen umjerenim nivoom.

Savjet je razmatrao faktore koji su utacali na sistemsku stabilnost, a koji dolaze iz međunarodnog i domaćeg okruženja. Ovi izvori nestabilnosti potencijalno mogu uticati na crnogorsku privredu i finansijski sistem. Na osnovu analize stanja, urađene sa raspoloživim podacima iz 2013. godine, zaključeno je da u crnogorskoj privredi postoje signali oporavka od uticaja krize, koji umjereno utiču na smanjenje rizika i ranjivosti u finansijskom sistemu, ali isto tako, da su rizici koje proizvode fiskalni pritisci i slab oporavak međunarodnog okruženja  i dalje prisutni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prema procjenama MMF-a, svjetska ekonomija je nastavila sa rastom u 2013. godini, zabilježivši stopu rasta od 3%. Rast je bio relativno neujednačen i procjenjuje se da su napredne ekonomije rasle po stopi od 1,3%, a ekonomije u usponu/razvoju po stopi od 4,7%. Sa ovog aspekta, ocijenjeno je da postoji blagi pozitivni uticaj kada su u pitanju prelivanja signala na rast crnogorske privrede koji dolaze iz međunarodnog okruženja. Na slične tendencije ukazuju i vodeći berzanski indeksi sa pojedinih tržišta, dok su centralne banke  vodile politiku niskih referentnih kamatnih stopa.

U Izvještaju je konstatovano da su kretanja u crnogorskoj ekonomiji, uglavnom, pozitivna. Prema poslednjoj procjeni Monstata, godišnji rast BDP-a u 2013. iznosio je 3,5%, uz BDP u nominalnom iznosu od 3.335,9 mil. eura.

Stanje u budžetu, tokom 2013. godine je bilo stabilnije po pitanju deficita, ali uz izražene promjene u strukturi prihoda i rashoda. „Pad“ garancija pokriven  je većim prihodima, boljom naplatom i uštedama za materijal  usluge. Implementirane mjere za suzbijanje sive ekonomije su dale značajne rezultate. Državni dug je dodatno porastao i sada je na nivou od 58,5% BDP-a. Potrebne su krajnje čvrste mjere racionalizacije i reforme da se izbjegne nivo mastrihtskih 60%.

Podaci za 2013. godinu  ukazuju na određenu konsolidaciju bankarskog sektora. Međutim, kvalitet aktive i dalje nije zadovoljavajući.

Jaz krediti prema BDP-u ukazuje na i dalje prisutno recesivno stanje u privredi i potrebu za novim i zdravim izvorima finansiranja, kako bi se likvidnost privrede povećala. Takođe, na osnovu ovog kretanja može se zaključiti da institucije sistema, i dalje, treba da potstiču oporavak privrede i da stimulativno djeluju na poslovni ambijent.

Agregatni indeks finansijske stabilnosti (AIFS) ukazuje na osjetno poboljšanje stanja sistemske stabilnosti tokom 2013. godine.

Na osnovu navedenog, Savjet je zaključio da finansijska stabilnost nije ugrožena, da su prisutni rizici koji se i dalje moraju kontinuirano i pažljivo pratiti, ali i da postoji blagi optimizam kada je privredni oporavak u pitanju.

Savjet je razmatrao Informaciju o stanju finansijske stabilnosti za I kvartal 2014. godine. U razmatranom dokumentu istaknuto je da iz međunarodnog okruženja, naročito sa emitivnih tržišta, postoje negativna dešavanja koja se mogu odraziti na privrednu aktivnost u Crnoj Gori, uslijed znatnog učešća broja turista i visokog priliva investicia iz ovih zemalja. Analiza pokazuje da u domaćem okruženju postoje blagi nagovještaji oporavka i da se u 2014. godini može očekivati  pozitivni rast prevredne djelatnosti. Bankarski sektor je stabilan. Stanje na tržištu kapitala i osiguranja takođe. Stanje u fiskalnom sektoru pokazuje i povećanje pritiska naročito kada je dug u pitanju, ali isto tako i veoma pozitive signale kada su fiskalni prihodi u pitanju.

Savjet je zaključio da je rizik u prvom kvartalu 2014. godine umjeren po stanje finansijske stabilnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *